Mobile search icon
en >> Híreink

Híreink

Ezen az oldalon az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. legfrissebb híreit, információit, közleményeit olvashatja.

Az Eurofins-csoport tagjaként is folytattuk a jótékonykodást

Tanulmányi versenyhez és egyetemi TDK-hoz történő hozzájárulás, részvétel a McDonald’s által szervezett jótékonysági balatoni bringatúrán, karácsonyi cipősdoboz kampány, környezetvédelmi fotópályázat támogatása… Az idén 30. születésnapját ünneplő, de már az Eurofins-cégcsoporthoz csatlakozott, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és gyógyszervizsgáltokkal foglalkozó Eurofins Analytical Services Hungary Kft. 2022-ben sem tétlenkedett a jótékonyság területén: független laboratóriumunk munkatársai több alkalommal is tanúbizonyságot tettek segítőkészségükről.

Az Eurofins Tudásközpont évek óta részt vesz a McDonald’s finanszírozásában megvalósuló BringaMánia Tour de Balaton elnevezésű nagyszabású sporteseményén. Ezúttal is kötelességünknek éreztük támogatni a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítványt, amely a világ számos pontján megtalálható Ronald McDonald Házakban olyan családok számára biztosít otthoni körülményeket térítésmentesen, akiknek beteg gyermeke elhúzódó, az otthontól távol eső kórházi kezelésen esik át.

Az idén május végén a siófoki Újhelyi Strandról elrajtoló bringatúrán ismét Dr. Szigeti Tamás (immáron nyugalmazott) üzletfejlesztési igazgató kollégánk képviselte cégünket, aki eddig 6 alkalommal vett részt az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. képviseletében a Dr. Cselényi Tibor által vezetett McDonald’s-es csapat tiszteletbeli tagjaként a versenyen. A csapat „Balaton XL” elnevezésű 206 km-es távot nettó 10 óra alatt teljesítette.

Kémiaverseny támogatása

Az idei év novemberében is megrendezésre került a 14. kerületi Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum kémiaversenye felsőosztályos tanulók részére, amelynek keretein belül a kémia iránt érdeklődő pár fős csapatokat vártak a szervezők. A három részből álló versenyért a győztes csapatok a tárgyi nyereményeken túl oklevelet is kaptak, amely akár többletpontot is jelenthet számukra egy az intézménybe történő jövőbeni felvételi eljárás során.

„Cégünk azért tartotta fontosnak a tanulmányi verseny támogatását, mert a „Petrikből” érkező leendő technikus kollégák rendkívül felkészültek, lelkesedésüket a nyári gyakorlat folyamán is bizonyították, mi pedig szeretnénk, ha az iskolával a továbbiakban is megmaradna ez a fajta gördülékeny együttműködés. A nyertes diákok idén vásárlási utalványt, ajándékkártyát vehettek át cégünktől.” – fogalmazott Mátrai Balázs HR-vezető.

Egyedi CSR-rendszerünk

A környezet- és egészségvédelmi, valamint élelmiszerbiztonsági vizsgálatokat végző Eurofins Analytical Services Hungary Kft. több mint 30 éve van jelen a hazai piacon, immár az Eurofins nemzetközi szinten is piacvezető laboratóriumhálózatának tagjaként. Az Eurofins vizsgálataival hozzájárul egy biztonságosabb és egészségesebb világhoz, de a szolgáltatási köréből adódó feladatain túl is rendkívül komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalás ügyét is.

Az Eurofins Alapítvány évek óta tekintélyes összeggel, szakmai, karitatív szervezetek, oktatási intézmények tucatjainak támogatásával járul hozzá világszerte az egészség és a környezet védelméhez, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. pedig Magyarországon dolgozott ki egyedülálló CSR-rendszert a tudományos tájékoztatás és oktatás területén (elég csak megemlítenünk a Laborkaland országos kémiaversenyt, a www.laboratorium.hu tudományos hírportált, a Parányi Plasztiktalány mikroműanyag-kutatást, tudományos szaklapunkat, egyetemi stratégiai együttműködéseinket.

CSR-tevékenységünkért több alkalommal is elnyertük a CSR Hungary díjat, társadalmi felelősségvállalásunk pedig nagy szerepet játszott a Superbrands Business díj elnyerésében is, amelyet idén ötödik alkalommal ítélt oda laboratóriumunknak a független zsűri.

Tudományos Diákköri Konferencia támogatása a BME-n

A Budapesti Műszaki Egyetem által megrendezett Tudományos Diákköri Konferencia az egyik legfontosabb esemény, amelyet cégünk évről-évre nagy lelkesedéssel támogat. A verseny során a hallgatók egy-egy kutatási terület, téma kapcsán fél-egy éves kutatómunka során elkészített tudományos dolgozataikat az adott szekciókon belül, zsűri előtt mutatják be, a legsikeresebb pályamunkákkal pedig a kétévente megrendezésre kerülő országos konferenciára (OTDK) is benevezhetik a megfelelő helyezést elérők.  Idén cégünk vásárlási utalvánnyal támogatta a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán rendezett konferencián részt vevő és azon különdíjat elérő hallgatót. A díjat ünnepélyes keretek között november 17-én adták át a BME Ch épületében, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft.-t Dr. Egresi Andrea, az Egészségvédelmi Üzletág értékesítési vezetője adta át.

Cipősdoboz akció Biharkeresztesre

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. idén sem feledkezett meg a biharkeresztesi diákok megajándékozásáról. Kollégáink november folyamán csomagolták és töltötték meg a hátrányos helyzetű kisgyermekeknek szánt cipősdobozokat, amelyeket karácsony kapnak meg a kicsiny Hajdú-Bihar megyei városka iskolásai. A cipősdoboz akciók (vagy ahogy szülőhazájában, Angliában hívják: Operation Christmas Child) tíz éve érték el Magyarországot, ám akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek. 2004-ben a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját, amelynek mottója: „Tízezer gyermek karácsonya”.

Az azóta is nagy hagyománynak örvendő cipősdoboz akciót évről-évre sikerrel bonyolítjuk meg Szabó András IT-vezető koordinálásával, aki minden évben egy-egy vidéki általános iskola rászoruló kisiskolás korú gyermekeit lepi meg a kollégák által készített, igényesen összeállított és becsomagolt ajándékokkal.

Birdo – Az év madárfotósa pályázat

Ünnepélyes díjátadóval és a nyertes fotókból összeállított kiállítás megnyitójával zárult a Birdo – Az év madárfotósa 2022 fotópályázat. A kétfordulós fotópályázatra 344 pályázó közel 3000 fotót nevezett be. A természet- és környezetvédelem ügyét is szolgáló kezdeményezés maximálisan illeszkedik az Eurofins-csoport tagjaként működő Eurofins Analytical Services Hungary Kft. CSR-stratégiájához, így nem volt kérdés, hogy a pályázatot – konkrétan a gyönyörű fotókat tartalmazó fotóalbum megjelenését – laboratóriumunk is támogatja.

Az év madárfotósa fotópályázatot laboratóriumunk is támogatta

Ünnepélyes díjátadóval és a nyertes fotókból összeállított kiállítás megnyitójával zárult a Birdo – Az év madárfotósa 2022 fotópályázat. A kétfordulós fotópályázatra 344 pályázó közel 3000 fotót nevezett be. A természet- és környezetvédelem ügyét is szolgáló kezdeményezés maximálisan illeszkedik az immár az Eurofins-csoport tagjaként működő Eurofins Analytical Services Hungary Kft. CSR-stratégiájához, így nem volt kérdés, hogy a pályázatot – konkrétan a gyönyörű fotókat tartalmazó fotóalbum megjelenését – laboratóriumunk is támogatja.

A Birdo – Az év madárfotósa ma Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. A pályázaton hangsúlyt kapott a természetvédelem, kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadtak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta.

Fotót a pályázatra 2022. június 1. és 2022. július 31. között lehetett beküldeni, a madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhettek, nevezési díj nélkül. A pályázat értékelését hét tagú zsűri végezte, elnöke Imre Tamás, NIKON nagykövet, természetfotós volt. Első körös döntésük eredményeként 462 fotó, valamint 4 dokumentum fotósorozat jutott a második fordulóba. Ezeket az alkotásokat a zsűri újra pontozta, így alakult ki a végeredmény. Szeptemberben közönségszavazást is tartottak a pályázat Facebook-oldalán.

A környezet- és egészségvédelmi, valamint élelmiszerbiztonsági vizsgálatokat végző Eurofins Analytical Services Hungary Kft. az idén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Erre az évre nem csak a jeles jubileum miatt vagyunk büszkék, hanem azért is, mert 2022-ben csatlakoztunk az Eurofins nemzetközi szinten is piacvezető laboratóriumhálózatához. A két vállalat szaktudásának és tapasztalatának egyesítése a korábbiaknál is több lehetőséget ad arra, hogy a közös értékek mentén vizsgálatainkkal hozzájáruljunk egy biztonságosabb és egészségesebb világhoz.

Mind az Eurofins, mind pedig az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. a szolgáltatási köréből adódó feladatain túl rendkívül komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalás ügyét is.

Az Eurofins Alapítvány évek óta tekintélyes összeggel, szakmai, karitatív szervezetek, oktatási intézmények tucatjainak támogatásával járul hozzá világszerte az egészség és a környezet védelméhez, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. pedig Magyarországon dolgozott ki egyedülálló CSR-rendszert a tudományos tájékoztatás és oktatás területén (elég csak megemlítenünk a Laborkaland országos kémiaversenyt, a www.laboratorium.hu tudományos hírportált, a Parányi Plasztiktalány mikroműanyag-kutatást, tudományos szaklapunkat, egyetemi stratégiai együttműködéseinket).

Birdo – Az év madárfotósa pályázat teljes mértékben illeszkedik vállalatunk filozófiájához, hiszen a kezdeményezés szervezői a természet szépségének és gazdagságának bemutatása mellett a környezet- és természetvédelem ügyére is felhívják a figyelmet. A pályázat szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója a Természetfotó Magazin.

A nemzetközi szinten is piacvezető Eurofins-csoport tagjaként az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. a legnagyobb örömmel támogatta ennek a csodálatos albumnak a létrejöttét, az olvasóknak sok örömöt kívánva a gyönyörű képek megcsodálásához!


A képeket a Birdo – Az év madárfotósa pályázat honlapján tekinthetik meg.

Átvettük a Superbrands Business díjat!

A legnagyobb hazai márkák között az Eurofins-csoport tagja: a WESSLING Hungary Kft.

A környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági és gyógyszervizsgálatokat valamint szaktanácsadást nyújtó WESSLING Hungary Kft. (2022 óta az Eurofins-csoport tagja) egyedüli laboratóriumként került be Magyarország legerősebb márkái közé (Lidl, Diego, Jysk, Mester, Stiebel Eltron –  a lista még hosszan sorolható). Az ünnepélyes keretek között lezajlott díjátadó gála során újabb üvegszoborral gazdagodott a gyűjteményünk, Dr. Zanathy László ügyvezető igazgató pedig kifejezetten reményteljes jövőt lát maga előtt.

November végén immáron tizennyolcadik alkalommal több mint 60 márka vehette át a Superbrands és Business Superbrands díjakat a Budapest Music Centerben, ahol vállalatunkat Dr. Zanathy László ügyvezető igazgató és Szunyogh Gábor marketingvezető képviselte.

„Az elmúlt 30 év íve számomra lenyűgöző. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy végigkövethettem, hogy hogyan épül fel élő szervezetként egy nagy vállalkozás” – mondta el a díj kapcsán Zanathy László.

„A WESSLING Tudásközpont legfőbb értékei a minőség iránti elkötelezettség, a gyorsaság, az átláthatóság, az ügyfélorientáltság, a megbízhatóság, a szakértelem, valamint a hiteles és pontos kommunikáció. Értékeink a nemzetközi szinten is piacvezető Eurofins-csoport tagjaként nem változnak, sőt: még stabilabb jövő és további szakmai sikerek várnak ránk!” – olvasható ügyvezető igazgatónk nyilatkozata a gálaesten nyilvánosságra került exkluzív megjelenésű Superbrands kiadványban is.

A vállalatunkat bemutató részből az is kiderül, hogy a WESSLING Tudásközpont története egyenlő a folyamatos innovációval: az elmúlt 30 év során a környezetvédelem után az élelmiszer-biztonság és a gyógyszervizsgálatok területén is megjelent szolgáltatásaival, amelyeket folyamatos módszerfejlesztésekkel hónapról hónapra bővít. A WESSLING kommunikációs stratégiája a proaktivitásra és a tudományos tájékoztatásra épül. Ezt a célt szolgálja a Laboratorium.hu ismeretterjesztő honlapja, saját szervezésű konferenciája (Hungalimentaria), sajtómegjelenései (az elmúlt tíz évben 2000 cikket közölt tőlünk a fősodratú és a szakmai média), valamint kreatív, a társadalmi felelősségvállalás keretein belül megvalósult kampányai: a Parányi Plasztiktalány során szakembereink megvizsgálták a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyag-szintjét, a Laborkaland kémiaversenyünk a középiskolások körében népszerűsítette a kémiát online vetélkedővel, kísérletekkel, a modern pedagógia eszközeivel. Ésszel a kosárba! kampányunk során az élelmiszer-biztonság területén közvetítettük fontos üzeneteinket és tapasztalatainkat a nagyközönség felé. A Gyomaendrőd-projekt során az önkormányzattal együttműködve társadalmi felelősségvállalás keretében végeztünk vizsgálatokat, míg az idei, a körkörös gazdaságot népszerűsítő kommunikációs kampányunkban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy miként válhat a hulladékból energetikailag hasznosítható érték.

Cégünk filozófiája és CSR-tevékenysége egybecseng László Géza programigazgató mondataival is, aki azt hangsúlyozta, hogy a Superbrands programban díjazott márkák szociális érzékenysége is kiemelkedő. „Fontos érték számukra a kreativitás kibontakoztatása, a tehetségek ösztönzése, az esélyegyenlőség megteremtése, az elfogadó munkakörnyezet” – mondta el a programigazgató.

Az ünnepi gálaesten különleges zenei csemegeként világhírű musical-szuperprodukciókból csendültek fel részletek Magyarország egyik legjelentősebb musical-színházának, a Madách Színháznak két vezető színművésze, Kováts Kriszta és Sasvári Sándor előadásában. A zenei betéteket különleges tánckarként kísérte a fogyatékossággal élő színészeket foglalkoztató Baltazár Színház társulata.

A Superbrands-díj rendkívül sokat jelent nekünk, és bízunk abban, hogy mind a nagyközönség, a szakmai élet, mind pedig üzleti partnereink, beszállítóink körében is tovább növeli a vállalatunk iránti bizalmat.

A Superbrands Magyarország Programról

A Superbrands díj a márkaérték tudatosításában segít: kommunikációja olyan pozitív értékekre hívja fel a fogyasztók és az üzleti partnerek figyelmét, mint a márka mögött álló vállalat pénzügyi stabilitása, országos ismertsége és kedveltsége, valamint kiemelkedő márkaépítési gyakorlata.

A ma már több mint 90 országban működő nemzetközi Superbrands Programot 1995-ben a britt Brand Council szervezet hozta létre. A cél kettős volt: a kiemelkedő márkák reflektorfénybe állítása, valamint követendő példák felmutatása. A program az indulás óta a világ minden részén ismertté vált, ma már közel 90 országban jelent különleges minősítést a Superbrands cím.

Magyarországon a Superbrands díj 2004 óta képviseli a márkákhoz kapcsolódó valamennyi pozitív tényező esszenciáját: jelzi kiemelkedő piaci ismertségüket, kedveltségüket és pénzügyi stabilitásukat. A magyar Superbrands Program 5 évvel az indulását követően az üzleti márkákra is kiterjesztette a minősítést a Business Superbrands díj bevezetésével, amely pedig az üzleti szektor (B2B) márkáinak legeredményesebbjeit jelzi.

A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban. A díj odaítéléséről többlépcsős előszűrést követően az összesen 40 tagú, független, marketingszakmai és vállalatvezető szakemberekből álló bizottság dönt a minden évben.

A nagy laborsztori: 30 évesek lettünk, és immár az Eurofins-csoporthoz tartozunk!

Tekintse meg újabb rövid videónkat!

Betöltöttük a harmincat! Bár nem vagyunk szem előtt, mégis mindenhol jelen vagyunk az életben, legyen szó élelmiszer-biztonságról, gyógyszervizsgálatokról vagy környezetvédelemről. A WESSLING Hungary Kft. 1992-es alapítása óta néhány év alatt vált Magyarország egyik vezető laboratóriumi szolgáltatójává, az idén pedig a világ legnagyobb laboratóriumhálózatához, az Eurofins-csoporthoz csatlakozott. Erről szól legújabb kisfilmünk.

Már az első nagy környezetvédelmi projektjeink során meghatározó szerepet vívtunk ki a hazai vizsgálólaboratóriumok között. Portfóliónkat azóta is folyamatosan bővítjük élelmiszer-biztonsági és egészségvédelmi akkreditált vizsgálatokkal, valamint szaktanácsadással.

2022 nyarán egy új fejezet indult vállalatunk életében: csatlakoztunk a nemzetközi szinten is piacvezető laboratóriumhálózathoz, az Eurofins-csoporthoz. Ez a mérföldkő izgalmas lehetőségeket, új együttműködéseket és szakmai fejlődést hordoz magában, hiszen tudjuk, hogy közösen még többre vagyunk képesek!

Mindezt néhány képsorban is szerettük volna bemutatni:

Ha többet szeretne megtudni, olvassa el a közös folytatásról szóló közleményünket a weboldalunkon: https://www.eurofins.hu/h%C3%ADrek/eg..., illetve a két cég projektjeiről, innovációiról, tudományos eredményeiről készült cikkeinket, posztjainkat a Laboratorium.hu portálunkon vagy a közösségi médiában:

 

     

Egyre nagyobb figyelmet kapnak az úgynevezett natúrborok: egy régi típusú grúz fehérbor-készítési technológia, a kvevri például 2013-ban felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára. Miért lehetnek fontosak a natúrborok napjainkban? Az immár az Eurofins-csoporthoz tartozó WESSING Hungary Kft. szakértői által szerkesztett tudományos szaklap, az Élelmiszervizsgálati közlemények egyik legfrissebb cikke ezt az izgalmas témát járja körbe.

A natúrbor-készítési gyakorlat napjainkra mozgalommá növekedett, számos országban talált követőkre és fogyasztóközönségre, akiknek véleménye szerint még soha nem használt a borkészítő társadalom annyi növényvédőszert a szőlőben, annyi borászati segédanyagot és tartósítószert, mint napjainkban, ami rendkívül káros mind az élővilág, mind a növényvilág szempontjából. Sokan ezért úgy gondolják, hogy vissza kell térni a gyökerekhez, a régmúlt idők borászati gyakorlatához, például a héjon erjesztéshez.

Az egyik ilyen technológia a bevezetőben említett ősi borászati eljárás, amely napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap: ez a hagyományos agyagedényes ősi grúz eljárás natúrborként és narancsborként már Magyarországon is bekerült a jogi szabályozásba: a kvevriben erjesztett bort a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) 2020-ben felvette a különleges borok kategóriái közé.

Bene Zsuzsanna és szerzőtársai, a Tokaj-Hegyalja, valamint a Pannon Egyetem kutatói egy az Élelmiszervizsgálati Közlemények című szakfolyóirat legújabb számában megjelent friss tanulmányukban arról írnak, hogy a natúrborkészítés mozgalmának gyökereit 1978 körül kell keresnünk, amikoris a francia Beaujolais-ban Marcel Lapierre és Julet Chauvet először készített bioszőlőből kén- és adalékmentes borokat. 2020 márciusában Charta elnevezéssel a francia Agrárminisztérium többek között a Natúr Borok Szövetségével közösen elfogadta a natúr borok szabályzatát és a hivatalos „vin méthode nature” elnevezést, és összeírták azok legfontosabb jellemzőit: minősített organikus ültetvényről származó szőlőből kell származniuk; a termelők a borkészítésre szánt szőlőt kézzel szüretelhetik és csakis spontán erjedési folyamatokat alkalmazhatnak; adalékanyagokat tilos a borhoz adni és tilos a szőlő összetételének a módosítása, valamint a „durvább” beavatkozások (például a szűrés és a hőkezelés); tilos a kén hozzáadása, amelyet az „általános” borkészítési technológia alkalmazása után a borok a címkén is szükséges feltüntetni; a nem natúrbornak számító tételeknek egyértelműen elkülöníthetőknek kell lenniük (differenciált címkézés).

A natúrborok speciális kategóriája a héjon erjesztett fehérbor, amely gyakran viseli a kvevri-, az amfora-, a borostyán-, illetőleg a narancsbor elnevezések valamelyikét. Ez utóbbi bortípus különleges kategóriát képvisel, mert a héjon áztatásnak köszönhetően egyszerre hordozza a fehérborokra jellemző ízvilágot, miközben megtalálható benne a vörösborokra jellemző textúra és a tanninok is. A fogyasztók különösen kedvelik, amikor a tárolóedényzet speciális aromavilággal gazdagítja a bor ízét, így egyre több borkészítő használ kerámiatojást vagy amforát. Ennek a technológiának Franciaországban, Portugáliában, az USA-ban, Olaszországban, Szlovéniában és Ausztriában is számos követője van.

A héjjal való érintkezés időtartamának különösen fontos szerepe van nemcsak az erjedés, hanem az utána következő érlelés során is. A hosszú héjjal való érintkezési idő elősegíti mind a fenolos, mind az ásványi anyagok beoldódását. A minél hosszabb idejű héjon áztatás, az alkohol növekvő koncentrációja, valamint az erjedés során folyamatosan növekvő hőmérséklet hatására a magból a borba kerülő tanninok részaránya is növekszik.

A héjon erjesztett borok tárolóedényzetei a legkülönfélébbek lehetnek, leggyakoribb típusuk az amfora. Magyarországon egy hazai fazekas munkái a legelterjedtebbek, amforáinak alapanyaga tűzálló anyag, amelyet saját anyagából készült samottal soványít. Az amforahasználat fontos jellemzői, hogy a fémtartállyal ellentétben benne mikrooxidáció megy végbe; a fahordóval ellentétben nem hagy nyomot a benne készülő borok illatában és ízében; az amforákban a szőlőfajta olyan sajátos tulajdonságai válnak hangsúlyosabbá, amelyet a hagyományos borkészítési eljárások elfednek (például a furmint szőlőfajta gyógynövényes ízvilága). Ezen túlmenően a terrakotta amforák olyan anyagokból készülnek, amelyek hasonlók a szőlőtalaj összetételéhez, így a szőlő az erjesztés és érlelés alatt ahhoz hasonló kémiai közegbe kerül, mint amilyenben a tőkén volt, az amfora hőszigetelő képessége pedig biztosítja, hogy az erjedési folyamat kiegyensúlyozott hőmérsékleti körülmények között menjen végbe.

Összességében elmondható, hogy a natúr borkészítési technológia egy olyan szemlélet borban való megjelenítése, amely magában hordozza egyrészről készítőjének természetközeli elhivatottságát, másrészről a termőföld sajátosságainak lenyomatát. Nagyon fontos szerepet kap a higiénia, amely nélkül a vegyszermentes technológia alkalmazása lehetetlenné válik. A természetességhez és a fenntarthatósághoz való ragaszkodás indokolhatja a különböző tárolóedények nyújtotta lehetőségek kipróbálását, hozzáadott értékkel felruházva ezáltal az így készített borokat. Minden tárolóedényzet hozzátesz valamit a borhoz, alakít a bor kémiai összetételén, ráadásul a piaci pozícionálásban is fontos tényezők lehetnek nemcsak azért, mert különlegesek és egyediek, hanem azért is, mert a hozzájuk fűzött eszmei értékek (a szőlőtermés az anyaföldtől elválva hasonló közegben töltheti be borrá való alakulásának életútját) megkülönböztető jelleggel ruházhatják fel a bennük készült bortípusokat.

A héjon erjesztett borokkal szembeni leggyakoribb ellenérv, hogy mikrobiológiailag nem túl stabilak, mert nem történnek olyan technológiai műveletek, amelyek csökkentik a mustban, illetve a borban felszaporodó mikroorganizmusok nagyságrendjét, másrészt nincs növényvédelmi tevékenység a szőlőben olyan kórokozókkal szemben, amelyek mikotoxint termelhetnek. Ráadásul a különböző tárolóedények migrációs tulajdonságairól jelenleg kevés vizsgálati eredmény áll rendelkezésünkre.

Ahogy minden élelmiszernek, úgy a bornak is rendkívül fontos a rendszeres, akkreditált vizsgálólaboratóriumokban történő ellenőrzése.

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények közel 70 éves múlttal rendelkező kétnyelvű tudományos szaklap. A Magyarországon az élelmiszer-vizsgálatokkal foglalkozó kutatóközpontok, egyetemek, laboratóriumok és az élelmeszeripar számára is rendkívül fontos szakfolyóirat két nyelven érhető el az interneten, teljes mértékben ingyenesen letölthető tudományos dolgozatokkal. A nemzetközi szinten is jegyzett szaklapot az Eurofins laboratóriumi hálózatához csatlakozott WESSLING Hungary Kft. szakértői szerkesztik, az idén 30 éves laboratórium pedig az újság kiadását is támogatja.

A betakarításkor lezúduló sok eső miatt különösen fontos vizsgálni a kukoricát.

A globális átalakulások mellett a jelenlegi időjárás is kedvező hatással van a mikroszkopikus gombák elszaporodására. A gabonafélék betakarításakor lehullott nagy mennyiségű csapadék minden bizonnyal növeli a növények (különösen a kukorica) mikotoxin-szennyezettségét. Mivel az apró élősködők által termelt méreganyagok az élelmiszerláncba bekerülve az emberre is veszélyesek lehetnek, a jelen időszakban kiemelten fontos azok laboratóriumi vizsgálata – hangsúlyozta Vadasi Tamás, a nemrég a világszinten is piacvezető Eurofins-csoporthoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. szakértője.

Miközben az éghajlat megváltozása kapcsán annak negatív hatásaival szembesülünk, ki kell mondani, hogy a folyamatnak bizony vannak nyertesei is. Ilyenek többek között a növényeken élő mikroszkopikus gombák. Ezeknek a parányi élőlényeknek a jelentős része azonban az emberre is veszélyes méreganyagokat termel.

Az idei gabonatermékek kiemelt mikotoxin-fertőzöttségével számolni kell. Ennek egyik oka az, hogy a hosszú aszályos időszak alatt a növények védekezőképessége legyengült, a másik oka pedig a betakarításkor lehullott nagy mennyiségű csapadék. Ez különösen kedvez a gombáknak, az általuk termelt méreganyagok vizsgálatára ezért fokozottan oda kell figyelni” – mondta el Vadasi Tamás, az Eurofins tagjaként működő WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetője.

Az előbbi negatív hatásokat erősíti a klímaváltozás is. A felmelegedő 

éghajlaton ugyanis ezek az apró gombák nem csak nagyobb számban vannak jelen a növényeken, hanem több méreganyagot is termelnek.

Amint arról az Agroinform egy hazai kutatás kapcsán már korábban beszámolt, a szántóföldi eredetű mikotoxinok jelenléte a gabona alapú élelmiszer- és takarmány-alapanyagokban szinte kivédhetetlen. Az alacsony dózisú, hosszan tartó bevitel egyre nagyobb valószínűséggel okoz majd egészségügyi problémát, ráadásul a multitoxinhatásnak, vagyis az egyszerre több méreganyagnak való kitettség következményei még alig ismertek. Ezért elengedhetetlen, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági követelményeknek megfelelően a szakemberek megismerjék ezeknek az anyagoknak a szervezetre kifejtett hatásait, tisztában legyenek a különböző mikotoxinok együttes előfordulásának következményeivel is.

„Megnyugtató megoldást jelenthet a laboratóriumunk által is kínált multitoxin-mérés, amelynek során egyszerre 7 mikotoxintípust, illetve ezek különböző alcsoportjait vagyunk képesek detektálni, és amely vizsgálatot az egyszeri előkészítés miatt sokkal kedvezőbb áron tudunk kínálni partnereinknek, mintha külön-külön kérné az egyes mikotoxinok mérését” – mondta el Vadasi Tamás.

A laboratóriumi, úgynevezett elválasztástechnikai módszerek lényege, hogy a mintából homogenizálást követően a szakemberek kivonják a számukra fontos vegyületet, a kivonatot megtisztítják, alkotórészeit pedig folyadék- és/vagy gázkromatográfiás eszközökön kimutatják.

Az Eurofins – WESSLING Hungary Kft.  szakembere az alábbiakban foglalta össze a mikotoxinokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat; termelőknek és vásárlóknak egyaránt:

  • A növényeken élősködő mikroszkopikus gombák egy része a felmelegedő éghajlaton nagyobb hajlamot mutat mikotoxinok (a gombák által megtermelt mérgek) előállítására
  • A mikotoxinok között olyan vegyületek is ismertek, amelyek a melegvérű szervezetekre a legtoxikusabb kémiai anyagoknak tekinthetők
  • A legtöbb ismert mikotoxint – az Aspergillus-fajok által termelt aflatoxinok mellett – a fuzáriumok termelik
  • A kalászosok vizsgálatára azért (is) van különösen nagy szükség, mert a magyar emberek étrendjében nagy súllyal szerepel a gabonafélékből készült ételek fogyasztása
  • A termelőknek, forgalmazóknak a jelen időjárás miatt is fokozottan figyelniük kell termékeik mikotoxin-szennyezettségére
  • A mikroszkopikus gombák toxinjait és a növényvédő szerek maradékait a modern laboratóriumokban elválasztástechnikai módszerekkel elemzik

Csak ellenőrzött forrásokból vásároljunk!

Kapcsolat:
Eurofins
WESSLING Hungary Kft.
1045 Budapest, Anonymus utca 6.
E-mail: food@wessling.hu
Tel.: +36-1-872-3622

A fenti kérdéseket az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap nemrég megjelent tanulmányában hazai kutatók válaszolják meg, itt pedig röviden összefoglaljik az izgalmas cikket.

Az ízek érzékelése során öt alapízt különböztetünk meg: az édeset, a sósat, a savanyút, a keserűt és az umamit (ez utóbbi az érzékeléséért felelős receptor felfedezése után, 2002-ben került hivatalosan az alapízek közé.) A alapízek közül a keserű íz detektálása a legkomplexebb – olvassuk Biró Barbara (Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) és munkatársai tanulmányából, amely a világ piacvezető laboratóriumhálózatához, az Eurofins-hez csatlakozott Wessling Hungary Kft.szakemberei által szerkesztett, nemzetközileg is elismert, kétnyelvű tudományos szaklapban jelent meg.

A keserű íz gyakran azért vált ki elutasítást, mert számos keserű ízű vegyület (pl. alkaloidák, egyes szervetlen és szintetikus vegyületek, élelmiszerek esetében pl. az avas zsírok) toxikus, ezek elfogyasztása egészségkárosító, vagy akár életet veszélyeztető is lehet. Másrészt viszont számos olyan keserű ízű vegyület is ismert, amelyek gyógyszerészeti és táplálkozástudományi szempontból előnyösek.

Ilyenek például a káposzta, a brokkoli, vagy a bimbós kel glükozinolátjai és ezek bomlástermékei; a kávé, a tea és a kakaó metilált xantinszármazékai, a koffein, a teofillin és a teobromin; a sörök keserűségét adó komló-eredetű alfa-savak.

Érdekesség, hogy míg a zöldségfélék esetében általában elutasítást váltanak ki ezek a vegyületek, az utóbb említett élvezeti termékek esetében a keserű íz kifejezetten előnyös, kívánt tulajdonság.

A feniltiokarbamid (PTC), illetve a 6-n-propiltiouracil (PROP) színtelen vagy fehér színű, kristályos, keserű ízű szerves vegyületek, és mindkettő kéntartalmú funkciós csoportot tartalmaz. A két vegyület különlegessége, hogy a populáció egy része képes érzékelni ezek keserű ízét, egy része pedig nem.

Ez alapján az egyének „taster”(érző) és „non-taster” (nem érző) státuszba sorolhatók.

Az eddigi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a taster státusz gyakorisága nagyobb (a vizsgált populációtól függően 55-85%).

Biró és munkatársai kutatásának célja az volt, hogy összefüggéseket keressen a taster státusz és a testösszetétel, valamint a különböző keserű ízű élelmiszerek fogyasztási gyakorisága között. A résztvevők a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának, valamint a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának magyarországi hallgatói és munkatársai voltak, összesen 170 fő. A taster státusz meghatározásában 170 fő, az testösszetétel-vizsgálatban 96 fő vett részt, azaz az élelmiszer-választás gyakorisági kérdőívet (Food Frequency Questionnaire, FFQ) 170 fő töltötte ki.

A kutatás során kiderült, hogy a taster és a non-taster kategóriák arányai megegyeznek a nemzetközi szakirodalomban közölt adatokkal, amelyek szerint amerikai és kaukázusi populációban 70%-30% az eloszlás.

A magyar származású pszichofarmakológus-kutató, Roland Fischer volt az első, aki úgy gondolta, összefüggés állhat fenn az ízek érzékelése és az élelmiszerek kedveltsége között, de a mai napig számos kutató foglalkozik a taster státusz és a testtömegindex (BMI), egyes élelmiszerek kedveltsége és fogyasztási gyakorisága (pl. alkoholos italok, zöldségek, kávé, tea, édesítőszerek), valamint egyes megbetegedések (pl. Parkinson kór, gasztrointesztinális daganatok) és azok tünetei közötti összefüggések felderítésével.

Nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, kokacserje… A felsorolt növények közös jellemzője, hogy mindegyik tartalmazhat a központi és a perifériás idegrendszerre ható vegyületeket. A gyomnövényekből az élelmiszerekbe és takarmányokba a betakarítás során esetlegesen bekerülő anyagokat rendszeresen vizsgálni kell az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakvéleménye és az Európai Bizottság élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagokról szóló rendelete alapján. Vadasi Tamás, az idén 30 éves, nemrég az Eurofins nemzetközi laboratóriumi hálózathoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. élelmiszerbiztonsági üzletágvezetője a vizsgálati módszerek mellett a kiemelten vizsgálandó termékek körét is kifejtette a Laboratorium.hu legfrissebb cikkében.

Mik azok a tropán alkaloidok és miért veszélyesek az emberre?

A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag), illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatók, így a magban is. Eddig több mint 200 tropánvázas alkaloidot azonosítottak különböző növényekben – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján található meghatározásban.

A csattanó maszlag a központi és a perifériás idegrendszerre ható vegyületeket tartalmazhat

Ugyanebből a cikkből az is kiderül, hogy az említett vegyületek az élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Mi a helyzet a szabályozással és a laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban?

Amint azt Vadasi Tamástól megtudtuk: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az élelmiszerekben és takarmányokban előforduló tropán alkaloidok témájában elfogadott egy szakvéleményt, amely szerint indokolt, hogy a tagállamok az élelmiszer-ipari vállalkozók aktív bevonásával nyomon kövessék a tropán alkaloidok élelmiszerekben való előfordulását, különösen a következőkben:

  • Gabonafélék és gabonafélékből származó termékek (prioritási sorrendben)
  • Hajdina, cirok, köles, kukorica és hajdina-, cirok-, köles- és kukoricaliszt
  • Csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt gabonaalapú élelmiszerek
  • Reggeli gabonapelyhek
  • Malomipari termékek
  • Emberi fogyasztásra szánt magvak
  • Gluténmentes termékek
  • Étrend-kiegészítők, teák és gyógynövényteák
  • Hüvelyes zöldségek (hüvely nélkül), hüvelyesek és olajos magvak, valamint az ezekből származó termékek.

Vadasi Tamás hozzátette: fontos kitétel még, hogy a laboratóriumoknak a tropán alkaloidok közül az atropint és a szkopolamint mindenképpen meg kell tudniuk határozni. Erre a két vegyületre az EFSA szigorú határértéketis megállapított: a csecsemők és a kisgyermekek számára készült bizonyos kölest, cirkot és hajdinát, valamint az ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek esetében ez az arány 1 μg/kg. 2022. szeptember 1-től kukoricára, hajdinára, kölesre, gyógynövényforrázatok alapjául szolgáló szárítmányokra is szigorú határértéket határozott meg az Európai Bizottság vonatkozó rendelete.

Az Európai Bizottság rendelete többek között a kukoricára vonatkozóan is szigorú határértéket határozott meg az atropin és a szkopolamin vonatkozásában

A nyár végén a nemzetközi szinten is piacvezető Eurofins-csoporthoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. élelmiszervizsgáló laboratóriumában mindkét vegyületet vizsgálják, mégpedig rendkívül komoly, kromatográfiás és tömegspektrometriás módszerekkel.

Mind a termelőknek, mind pedig az élelmiszeripari vállalatoknak, forgalmazóknak érdemes tehát kifejezetten figyelni a tropán alkaloidok jelenlétére termékeikben, és fontos elvégezni azok rendszeres laboratóriumi vizsgálatát is.

Kapcsolat:

Eurofins WESSLING Hungary Kft.

1045 Budapest, Anonymus utca 6.

E-mail: food@wessling.hu

Tel.: +36-1-872-3622

Mintaátvételi információk:

Helyszín: 1045 Budapest, Anonymus utca 6., B épület, élelmiszer-mintaátvétel

Időpont: munkanapokon 8:00-tól 17:00-ig

Peszticid/mikrobiológiai vizsgálat esetén 14:00-ig

Kategóriagyőztes lett a WESSLING Tudásközpont Magyarország egyik legújabb és legelőremutatóbb versenyén, a Greengage 2022 - A zöld elkötelezettség díján. A mikroműanyagokkal kapcsolatos kutatásunkkal egyetlen laboratóriumként, a legtekintélyesebb hazai márkákkal versengve érdemeltük ki az elismerést, ismételten demonstrálva, hogy az idén 30 éves tudásközpontunk a körkörös gazdaság támogatását állítja a központba.
A verseny célja, hogy megtalálja és bemutassa azokat az eredményes vállalatokat, amelyek ma Magyarországon fenntarthatóan, kiemelt fontossággal, "ökotudatosan" és környezetkímélően gyártanak innovatív termékeket, adnak el szolgáltatásokat, vagy támogatják fejlesztéseikkel, folyamataikkal a piacot.

„A környezettudatos vállalati működés alapkövetelmény, ezért minden cégnek érdeke és kötelessége működését a szűkebb és tágabb társadalmi és természeti környezete figyelembevételével kialakítani” – fogalmazott a GREENGAGE versenyt kiíró Professional Publishing Hungary kiadó. A négy főkategóriában, szakmai értékelési szempontokkal, a fenntartható gazdaság elkötelezett támogatóiból álló zsűritagok* olyan vállalati projekteket vártak, amelyek 2019 - 2021 között hozzájárultak a gazdaság zöldítéséhez.

Mimkroműanyagok a szennyvizekben – egy budapesti vizsgálólaboratórium szerepe című pályázatával a WESSLING Tudásközpont lett az egyik főkategória nyertese!

A mikroműanyag-szennyezés korunk egyik legfontosabb környezetvédelmi problémája. A WESSLING már korábban is élen járt a mikroműanyagok mérésében, Parányi Plasztiktalány elnevezésű CSR-projektje keretében nemcsak megvizsgálta a felszíni vizeink mikroműanyag-tartalmát, hanem egy rendkívül nagy hatású kommunikációs kampányt is lebonyolított ezzel kapcsolatban.

A WESSLING szakemberei a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából az EU Duna Régió Stratégia keretében végzett kutatás során ezúttal a szennyvizek mikroműanyag-tartalmát mérték meg. A nyers szennyvizekben 800‑4400 részecske/m3, a tisztított szennyvízmintákban 12-85 részecske/m3, míg a felszíni vízmintákban 9-28 részecske/m3 értékben jelentek meg a mikroműanyagok. Az eredmények arra utalnak, hogy szennyvíztisztító telepek a részecskék nagy részét eltávolítják ugyan, ám ennek ellenére a szennyvíz továbbra is a felszíni vizekben lévő mikroműanyagok egyik forrása lehet. A WESSLING kutatásának köszönhetően bővülnek a módszertani ismeretek, és ez elősegíti a nemzetközi harmonizációt, szabványosítást, politikai döntéshozatalt, valamint a jogalkotást is.

A WESSLING Tudásközpont számára azért rendkívül megtisztelő a Greengage Díj, mert ez az elismerés is igazolja a körkörös gazdaság érdekében tett erőfeszítéseinket és elkötelezettségünket.

*A zsűri elnöke Márta Irén (a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) ügyvezető igazgatója), Dr. Kerekes Sándor (Prof. Emeritus, Gazd.földrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszék, Budapesti Corvinus Egyetem). Doktori Iskola Vezető, Gazd.tud. Kar, Kaposvári Egyetem), Herner Katalin (a KÖVET Egyesület a Fenntartható ügyvezető Igazgatója), Horváth I. Róbert (Terracycle IT termékmenedzsere), Somfay Dorottya (Business Unit Director - PPH MEDIA), Unger Zsolt (Unger & Partners ügyvezető)

A WESSLING Tudásközpont nem csak a vizsgálatok és tájékoztatás terén igyekszik támogatni a körkörös gazdaságot, hanem folyamatosan növekvő vállalatként a saját háza táján is olyan innovatív és előremutató intézkedéseket foganatosított, mint a hulladékkezelési felelős kinevezése, a kizárólag zöld áram használata vagy az elektronikus jegyzőkönyvek bevezetése – ezekkel az intézkedésekkel számokban is kimutathatóan járultunk hozzá a környezetünk védelméhez és a fenntarthatósághoz.


Miért fontos, hogy van hulladékkezelési szakembere?

Elsősorban azért, mert a több, mint 300 munkatársat foglalkoztató, illetve évente laboratóriumi vizsgálatok százezreit elvégző WESSLING Tudásközpontban a szelektív gyűjtés és a kollégák környezetbarát hozzáállása ellenére is rengeteg hulladék keletkezik. Csak hogy érzékeltessük ezt a mennyiséget: míg egy 180 lakásból álló panelházban hetente megközelítőleg 12 köbméternyi szemetet visznek el, addig a Tudásközpontban naponta 6,6 köbméter kommunális hulladék keletkezik – és akkor még nem is beszéltünk a nem lakossági jellegű szemétről.

Katzer Orsolya, a WESSLING mintavételi szakembere, szakmérnökként 2022-től látja el a hulladékkezelési feladatokat is. Legfőbb céljának azt tartja, hogy a kommunális hulladékot még intenzívebb szelektálással legalább a felére csökkentse. A „megmentett” hulladékot (döntően a papírt és a műanyagot) anyagában és tüzelőanyagként energetikai szempontból is remekül lehet hasznosítani – így a hulladéknak ez a része már bizonyosan nem a lerakóban végzi.

Ennek érdekében a szemetes edényeken még az eddigieknél is egyértelműbb matricákat jelenítünk meg, a kollégákat pedig a megfelelő információk átadásával, belső kampányokkal igyekszünk arra sarkallni, hogy az egyéni döntésük alapján minél hatékonyabban szelektálják a szemetet, így is hozzájárulva a körkörös gazdasághoz.

Igyekeznek emellett megoldást találni az egyébként száz százalékosan újrahasznosítható, és tonna számra felhasznált vegyszeres üvegek visszaforgatására is, valamint a polisztirol hab kérdésére.


Egy ligetnyi erdővel több marad évente

Ahogy arról korábban még a National Geographic online is beszámolt, a WESSLING egy korábbi innovációjának köszönhetően évente négy futballpályányi A4-es lapot spórolunk meg évente. A WESSLING Hungary Kft. új, elektronikus jegyzőkönyvének bevezetésével évente negyven fát ment meg, többek között ezért is érdemelte ki a Greennovációs Nagydíj Innovációs ötletek kategóriájának díját.

Szabó András, a laboratórium IT-vezetője az innovációt ismertetve elmondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatokhoz kapcsolódó jegyzőkönyvek (50000 db/év) papír formátumú előállítása, illetve hagyományos aláírása felesleges papírfelhasználással jár, ami környezetszennyező tevékenység, emellett pedig sok adminisztrációt, időt és pénzt is igényel.

A laboratórium ezért a jegyzőkönyvek jelenlegi papíralapú rendszere helyett elektronikus eredményközlést (e-jegyzőkönyvet) vezetett be. A pdf-formátumú e-jegyzőkönyv hitelességét fokozott biztonságú elektronikus aláírással garantálja, eredetiségének átláthatóságát pedig a egy biztonsági QR-kód adja. A jegyzőkönyvet kézben tartó személy az egyedi QR-kódot egy okostelefonnal leolvasva az interneten keresztül meggyőződhet az e-jegyzőkönyv érvényességéről. Minderre egy modern, egyszerű és rendkívül hasznos telefonos applikációt dolgoztak ki.


Kizárólag zöld áram érkezik a WESSLING Tudásközpontba

2022. január 1-től valamennyi általunk felhasznált áram teljes mértékben tiszta, zöld energia. A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény alapján a megvásárolt áram mennyiséghez az energiakereskedő származási garanciát ad arról, hogy a megvásárolt energia milyen arányban származik megújuló energiaforrásból.

A WESSLING esetében ez az arány száz százalékos, azaz a két évre lekötött, összesen 5.422.220 kWh-nyi, gigantikus árammennyiség teljes mértékben zöld energia. A konstrukció lényege, hogy a kereskedő vállalja: rendelkezik annyi megújuló forrásból származó energiával, hogy az általa eladott mennyiség (megújuló) nem magasabb, mint az általa beszerzett, vagy megtermelt mennyiség. Az áram konkrétan megújuló alapú energiatermelésből származik: szél-. nap- és vízierőművekből, biogázt felhasználó erőművekből, biomassza kazánokból.

Ezért természetesen felárat fizetünk, amely a beszerzési jelentésből egyértelműen kiderül. A környezetvédelmi és fenntarthatósági (ESG) szempontok tehát immár nem csak a munkánk profilját, illetve a társadalmi felelősségvállalásunkat tekintve érvényesülnek, hanem konkrétan az energiagazdálkodásunkban is.

Bízunk benne, hogy a fenti lépésekkel a leghaladóbb környezetvédelmi vállalatok közé kerültünk, és természetesen a jövőben is minden erőnkkel ezen az úton szeretnénk tovább járni, segítve a körkörös gazdaság ügyét.

Hogyan állítják elő és hogyan vizsgálják az SRF-et?

Az idén 30. születésnapját ünneplő WESSLING Tudásközpont 2022-ben különös figyelmet fordít a körkörös gazdaságban játszott szerepének erősítésére, illetve annak bemutatására. A szilárd, újrahasznosított tüzelőanyag (SRF) talán az egyik legjobb példája annak, hogyan válik a hulladékból energetikailag is hasznosítható érték. Kisfilmünkben a Siókom Nonprofit Kft. munkáján keresztül az SRF előállítását, a WESSLING munkatársai segítségével annak nélkülözhetetlenül fontos vizsgálatát mutatjuk be.


A hulladékkezelés módja az elmúlt években gyökeresen megváltozott. Míg korábban szinte kizárólag a számos környezet- illetve egészségkárosító kockázatot magában hordozó lerakás vagy égetés volt az egyetlen alternatíva, úgy manapság már rendelkezésre áll az az ipari technológia, amelynek köszönhetően a hulladékból mind anyagában, mind pedig energetikailag is újrahasznosítható termék állítható elő.

Éppen ezért már lakossági szinten is érdemes a hulladékokat szelektíven gyűjteni, ugyanis azok újrafeldolgozása valóban megtörténik. Nem véletlen, hogy a haladó szellemiségű, a körkörös gazdaság iránt elkötelezett vállalatok és laboratóriumok a hulladékot ma már nem szemétnek, hanem lehetőségnek, vagy akár értéknek tekintik.

Ezeknek a termékeknek az ellenőrzését és tanúsítását olyan akkreditált laboratóriumokban végzik, mint a WESSLING Hungary Kft.

A hulladékot anyagában vagy energetikailag újrahasznosítani össztársadalmi felelősség, amelyben nagy felelőssége van a vizsgálólaboratóriumnak, hiszen ahogy magának a körkörös gazdaságnak, úgy ennek a folyamatnak is rendkívül erős kontroll mellett kell működnie.

Ez alkalommal szeretnénk a nagyközönségnek is megmutatni, hogyan zajlik az SRF vizsgálata, miért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzék a szilárd, újrahasznosított tüzelőanyagokat, és természetesen az is kiderül a filmből, hogyan készül ez az anyag.