Forgalomba hozhatósági vizsgálatok

Mindennemű élelmiszer vizsgálata, hogy azok megfeleljenek az élelmiszerjogi előírásoknak, specifikációknak vagy kereskedemi szabványoknak. Temékjelölés vizsgálata a csomagoláson, cimkén az élelmiszerjognak megfelelően.
A vizsgálatok terjedelme
A forgalomba hozhatóság vizsgálata a mindenkor érvényben levő törvények, rendeletek és irányelvek szerint. Az élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius) előírásainak való megfelelés vizsgálata. Összehasonlítás a kereskedelmi normákkal, specifikációkkal, termékjelölés vizsgálata az élelmszertörvény szerint (európai, nemzeti)
Vizsgálható termékek
- Alkoholos italok
- Sütőipari termékek
- Diétás élelmiszerek
- Tojás és tojástermékek
- Üdaítőitalok
- Készételek, mélyhűtött ételek
- Zsírok és olajok
- Hús és hústermékek
- Hal és haltermékek
- Gabona és gabonatermékek
- Fűszerek és fűszernövények
- Méz
- Kávé
- Kakó és csokoládé
- Befőttek
- Konzervek
- Tej és tejtermékek
- Táplálékkiegészítők
- Nyersanyagok
- Fagylaltok
- Tea
- Ételízesítők és szószok
- Édesipari termékek
- Egyéb élelmiszerek és összetevők
Érzékszervi Vizsgálatok
- Érzékszervi vizsgálat
- Érzékszervi vizsgálat előkészítés után
- Összehasonlító érzékszervi vizsgálat
Kémiai-fizikai vizsgálatok
- Súly és elkészítés
- Alalpanyag és tápértékanalízis (víz, hamu zsír, fehérje, szénhidrát, keményítő, ballasztanyagok, ásványianyagok, zsírsav spektrum, cukorspektrum)
- Tápértékvizsgálat,
- Adalékanyagok vizsgálata (tartósítószerek, édesítőszerek, színezékek, cukorhelyettesítők, antioxidánsok)
- Vízaktivitás (aw-érték)
- pH-érték
- Vitaminok
Mikrobiológiai vizsgálatok
- Összcsíraszám
- Romlást okozó szervezetek (pl. élesztők, penészek)
- Indikátorcsírák (pl. coliform csírák, E. coli)
- Patogén csírák (pl. szalmonella, Staphyloccus aureus)
Speciális analitika
- Speciális alkotók meghatározása (pl. theobromin, koffein, vanillin, vajsav, koleszterin, gyümölcstartalom, hústartalom)
- Ásványi anyagok
- Mikotoxinok (pl. aflatoxinok, ochratoxin A, patulin, fumonizin)
- Nemkívánatos anyagok (pl. kumarin, morfin)
- Szervetlen szennyeződések
- Szerves szennyeződések
- Allergének (pl. glutén, földimogyoró, mogyoró, laktóz, fehérje, szulfit)
- GMO
- Besugárzás
- Radioaktivitás
- Peszticidek
- Toxinok
- Állatgyógyászati szerek
- Antibiotikumok