Bodrogi vízvizsgálataink hullámai a sajtóban
Laboratóriumban vizsgálták Magyarország Cukormentes Tortáját
Mikroműanyag a szennyvízben – kutatásunk bejárta a hazai sajtót
A szennyvíztisztító telepek annak ellenére távolítják el igen nagy hatékonysággal a mikroműanyagokat, hogy rendeltetésszerűen nem tervezték azokat ilyen problémák megoldására. A szennyvíztisztítás során zajló folyamatok eredményeként a tisztított vízzel a beérkező mikroműanyagoknak mindössze 0,1 - 3 %-a kerül a befogadó felszíni vizekbe. A RISK-MP projektkonzorcium - a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. és a Pannon Egyetem - munkatársai a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be első eredményeiket. Közleményünket lehozta a Magyar Távirati Iroda (MTI), és számos fontos sajtóorgánum is beszámolt a kutatásról.
Az Inforádió cikke és interjúja
Az Index anyaga a Laboratorium.hu cikke alapján
Húsvéti konyhakémia – jótanácsok a laboratóriumból
Mi történik főzés közben a tojással? Hogyan ejti csapdába a vizet a tojásfehérje? Miért lapul be a tojás? Mi okozza a repedést? Az egyik legnagyobb hazai vizsgálólaboratórium, az Eurofins munkatársai ezúttal nem élelmiszerbiztonsági szempontból beszélnek a tojásról, hanem elmondják, hogyan lehet a legjobban elkészíteni. Cikkünket fontos médiumok is szemlézték.
Eddig nem vizsgált vegyületek oldódhatnak ki az újrahasznosított csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe! – Cikkünk bejárta a hazai szaksajtót!
Az újrahasznosított csomagolóanyagok forgalomba kerülésével újabb vegyületeket kell górcső alá venni. Az Eurofins Food and Feed Testing független laboratóriumának szakértője segített kideríteni, mire kell figyelniük gyártóknak, forgalmazóknak és fogyasztóknak egyaránt. Cikkünket több, mint félmillióan olvasták az online médiában! Íme a legfontosabb megjelenések:
Vizsgálatainkkal kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat
Mikroműanyagokról a Millásreggeliben
Dr. Bordós Gábor, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Mikroműanyagvizsgáló Laboratóriumának vezetője nemrég nyilatkozott a népszerű és sokak által hallgatott Millásreggeli című rádióműsorban. A téma korunk egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívása, az egész világon (földön, vízen, levegőben és még az emberi testben is) jelen lévő parányi plasztikok vizsgálata volt. Kollégánk a 44. perc felénél következik. Jó rádiózást!
https://millasreggeli.hu/cimke/mikromuanyag/
Csoki, méz, cukor, só, kávé és a rostok – az Eurofins élelmiszerbiztonsági szakembereinek jótanácsai karácsonykor a sajtóban
Milyen csokit érdemes választani, miért kell vigyázni a cukorral és a sóval, miben rejlik a rostok szuperereje és a méz igazi titka? A Laboratorium.hu az Eurofins Független Laboratórium szakembereinek segítségével készített egy összeállítást, amely az ünnepek közeledtével különösen érdekes lehet. Minderről a szaksajtó is beszámolt.
További év végi megjelenéseink
Hogyan látják a világot egy laboratórium munkatársai? Az Eurofins a legjobb márkák között… Egységessé válik élelmiszerbiztonsági üzletágunk… A kenyérsütés kémiája. Biztosított a minőség… Év végi megjelenéseinket gyűjtöttük egy csokorba. Jó olvasást.
https://storeinsider.hu/cikk/hogyan-latjak-a-vilagot-egy-laboratorium-munkatarsai
https://storeinsider.hu/cikk/a-legjobb-markak-kozott-az-eurofins
https://www.agroinform.hu/gazdasag/a-legjobb-markak-kozott-az-eurofins-69196-002
https://storeinsider.hu/cikk/egysegesse-valik-az-eurofins-elelmiszerbiztonsagi-uzletaga
https://player.hu/eletmod/kenyersutes-szen-dioxid
https://trademagazin.hu/hu/biztositott-a-minoseg/
Örökéletű, mérgező anyagot találtunk a Tiszában, de Magyarország Cukormentes Tortája minden szempontból kitűnő!
Tekintse meg legfrissebb sajtóösszeállításunkat!
Úgy tűnik, az Eurofins magyarországi laboratóriumainál a kommunikáció terén sem ismert fogalom az uborkaszezon. Az utóbbi hetekben két fontos vizsgálatunk is bejárta a hazai sajtót. Az egyik eredménye nem jó hír, ugyanis a PET Kupával közös kutatásunk során sajnos megtaláltuk az egyik legősibb, örökéletű anyagot a Tiszában. A másik hír azonban kifejezetten pozitív: Magyarország Cukormentes Tortája (2023-ban ez a Kikelet nevet viselő süteményköltemény) ugyanis minden szempontból megfelelt az elvárásoknak. Mindkét vizsgálatról készítettünk tudományos háttéranyagokat is, ezek bejárták a magyar sajtó nagy részét (MTI, Napi.hu, National Geographic, jelentős vidéki és szakmai médiumok), ezért itt most csak néhányat választottunk ki közülük:
https://kepmas.hu/hu/orokeletu-vegyi-anyagok-tisza-pop-vegyuletek-pet-palackok
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/lathatatlan-veszelyes-anyagot-talaltak-a-tiszaban.775476.html
https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2023/08/orok-eletu-veszelyes-anyag-bukkant-fel-a-tiszaban
https://www.life.hu/eletmod/20230801-orszag-cukormentes-tortaja-kikelet-lawal-papp-zsofia.html
https://storeinsider.hu/cikk/400-celsius-fokon-egett-magyarorszag-cukormentes-tortaja
https://laboratorium.hu/400-celsius-fokon-egett-a-laborban-magyarorszag-cukormentes-tortaja.html
Nem elég hatékonyak a fertőtlenítő szerek!
Még pathogén mikroorganizmust (Klebsiella oxytoca) is találtak a fertőtlenítőszerekben, amelyek mind hatékonyság, mind szennyezettség szempontjából kifogásolhatók – hangzott el a hazai élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb szakmai eseményén, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Élelmiszer-vizsgáló Laboratóriuma és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) közösen 2023-as Hungalimentaria Konferencián. Az előadásról készült beszámolót több médium is átvette.
https://storeinsider.hu/cikk/nem-eleg-hatekonyak-a-kezfertotlenitok
http://pharmaonline.hu/patika_management/cikk/nem_eleg_hatekonyak_a_kezfertotlenitok
https://ujhirek.hu/baj-van-a-kezfertotlenitokkel-es-a-mosogatoszerekkel-507682.html
https://bahir.hu/2023/05/25/baj-van-a-kezfertotlenitokkel-egy-14-even-at-tarto-kutatas-szerint/
https://publi24.hu/baj-van-a-kezfertotlenitokkel-es-a-mosogatoszerekkel-291105.html
https://laboratorium.hu/nem-eleg-hatekonyak-a-kezfertotlenitok.html
Mikroműanyagok a Balatonban
Nem csak hogy jelen vannak a Balatonban a különböző méretű mikroműanyag-részecskék, hanem sajnos kimutatható élettani hatással is vannak a gerinctelen élőlényekre. Mindez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Laboratóriumának közös kutatásából derült ki. A MATE és az Eurofins közleménye tekintélyes sajtóvisszhangot kapott: az MTI, a legfontosabb online hírportálok, vezető gazdasági lapok és olyan természettudományos médiumok, mint a National Geographic sorra foglalkoztak a fontos kutatási eredménnyel.
A Laboratorium.hu-n megjelent cikk: https://laboratorium.hu/mikromuanyag-a-balatonban-hogyan-hatnak-az-elolenyekre.html
Az Eurofins.hu-n megjelent cikk: https://www.eurofins.hu/hu/h%C3%ADrek/mikrom%C5%B1anyag-a-balatonban-hogyan-hat-az-%C3%A9l%C5%91l%C3%A9nyekre/
A 24. hu híre: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2023/05/04/mikromuanyag-balaton-kutatas-nagy-vizibolha/
Az Origo cikke: https://www.origo.hu/tudomany/20230503-mikromuanyagok-es-gyogyszermaradvanyok-artalmas-randevuja-a-balatonban.html
Az Index híradása: https://index.hu/belfold/2023/05/03/balaton-vizminoseg-veszelyes-anyagok-muanyag-gyogyszer/
A Napi.hu beszámolója: https://www.napi.hu/belfold/mar-a-nagy-vizibolhak-sem-birjak-az-emberek-piszkitasat.770787.html
Az Infostart (az InfoRádió hírportálja): https://infostart.hu/tudomany/2023/05/04/bebizonyosodott-veszelyes-anyagok-vannak-a-balatonban
A világgazdaság szemléje: https://www.vg.hu/kozelet/2023/05/mikromuanyag-szennyezest-mutattak-ki-a-balatonban-most-eloszor
Az Agroinform híre: https://www.agroinform.hu/kornyezetvedelem/balaton-artalmas-mikromuanyagok-gyogyszermaradvanyok-64188-001
A National Geographic online megjelenése: https://ng.24.hu/tudomany/2023/05/03/paranyi-artalmas-anyagok-a-balatonban/
A Pénzcentrum.hu hírei:
A vidéki sajtó hírei:
https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2023/05/mikromuanyagok-es-gyogyszermaradvanyok-a-balatonban
https://vehir.hu/cikk/68739-mikromuanyagok-es-gyogyszermaradvanyok-artalmas-randevuja-a-balatonban
https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2023/05/megolheti-a-vizibolhakat-a-balatoni-mikromuanyag
Egészségvédelmi portálok:
https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/mikromuanyag-a-balatonban-igy-hat-az-elovilagra/f988gq4
https://www.hazipatika.com/eletmod/zold/cikkek/veszelyes-anyagokat-talaltak-a-balatonban
A 14. Hungalimentaria visszhangja a sajtóban
Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Élelmiszer-vizsgáló Laboratóriuma a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) közösen az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb és legnagyobb volumenű Hungalimentaria konferenciáját bonyolította le április közepén: két napon át közel 400 résztvevővel, 60 előadással, 20 kiállítóval a legfontosabb aktuális kihívásokat elemezve tanácskoztak a hazai élelmiszer-biztonság meghatározó szereplői. A konferencia legfontosabb előadásait cikksorozatban dolgozzuk fel, a sajtómegjelenéseket ennek függvényében folyamatosan frissítjük.
StoreInsider.hu: https://storeinsider.hu/cikk/biztonsagos-jo-minosegu-elelmiszerrel-latjuk-el-a-hazai-lakossagot
Kormány.hu: https://kormany.hu/hirek/kiemelt-cel-az-elelmiszerlanc-erositese
Trade Magazin: https://trademagazin.hu/hu/kiemelt-cel-az-elelmiszerlanc-erositese/
Agronaplo.hu: https://www.agronaplo.hu/hirek/ismet-megrendeztek-a-nagy-multu-hungalimentaria-konferenciat-es-kiallitast
Laboratorium.hu: https://laboratorium.hu/biztonsagos-jo-minosegu-elelmiszerrel-latjuk-el-a-hazai-lakossagot.html
A konferencia előadásainak prezentációi a Hungalimentaria honlapján is.
Kutatásaink sajtóvisszhangja a Víz világnapján
A mikroműanyagok mindenhol jelen vannak: a tengerben, a felszíni vizekben, a szennyvízben és a levegőben is. Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium módszerfejlesztések és kutatások sorozatával járul hozzá ahhoz, hogy azok szakszerű mérése és a probléma nemzetközi szinten történő kezelése minél hatékonyabb lehessen. Eredményeinkről a Víz világnapján az InfoRádió és az InGreen magazin is beszámolt:
https://ingreen.hu/kornyezetipar/mikroplasztikok-es-orok-eletu-anyagok-vizeinkben/
https://laboratorium.hu/mikroplasztikok-es-orok-eletu-anyagok-vizeinkben.html
Az idén is lesz Hungalimentaria!
Idén immár 14. alkalommal szervezik meg a hazai élelmiszerbiztonsági és élelmiszervizsgálati szektor talán legfontosabb tudományos tanácskozását és kiállítását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. (a WESSLING Hungary Kft. jogutódja) szervezésében megvalósuló HUNGALIMENTARIA konferencia és szakmai kiállítás programja összeállt, a szervezők várják a jelentkezőket. Minderről az MTI és a szaksajtó is beszámolt:
http://ots.mti.hu/hirek/176386/az_iden_is_lesz_hungalimentaria
https://storeinsider.hu/cikk/az-iden-is-lesz-hungalimentaria
https://laboratorium.hu/az-iden-is-lesz-hungalimentaria.html
Almás gesztenyerózsa lett a Magyarország cukormentes tortája háziverseny győztese
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezésében megvalósult, hobbicukrászok számára rendezett Magyarország Cukormentes Tortája program versenyét az idén Raffer Gabriella nyerte meg Almás gesztenyerózsa elnevezésű kreációjával. A zsűri a döntőben tíz torta közül választotta ki a legjobbat. A programot laboratóriumi vizsgálataival az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. is támogatja, minderről az MTI, az Index, a 24.hu és számos más hazai sajtóorgánum is beszámolt.
Az Index cikke az Eurofins Analytical Services említésével
A 24.hu írásában ugyancsak szerepel laboratóriumunk
Az eseményt szervező Egy Csepp Figyelem Alapítvány közleménye
Perfluorozott vegyületekről a Kossuth Rádióban, mikroműanyagokról a Népszava podcastjában
Szakértőink a környezetvédelem területén jelenlévő aktuális témákban beszéltek a hazai mainstream médiumokban: Palotai Zoltán, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője az olyan „örök életű” vegyületek vizsgálatáról beszélt, mint például a PFAS-vegyületcsoport, Bordós Gábor pedig a mikroműanyagok mérésével kapcsolatban adott tájékoztatást.
https://nepszava.hu/3186872_nepszava-podcast-eddig-minden-rendben-3
Hol tart az élelmiszeripar? Hogyan nevezzük a húspótló ételeket?
Milyen kihívásokkal kellett és kell napjainkban is megküzdenie az élelmiszeriparnak? Milyen lehetőségek állnak előtte? Hogyan nevezzük pontosan a húspótló élelmiszereket? Mindezen kérdésekre az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap hasábjain kerestek választ a kutatók. Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. tudományos weboldalán, a Laboratorium.hu-n megjelent összefoglalókat a szaksajtó is szemlézte.
https://storeinsider.hu/cikk/hol-tart-most-a-hazai-elelmiszeripar
https://storeinsider.hu/cikk/hogyan-nevezzuk-a-huspotlo-eteleket
https://laboratorium.hu/hogyan-nevezzuk-a-huspotlo-eteleket.html
https://laboratorium.hu/hol-tart-most-a-hazai-elelmiszeripar.html
Ruhacímke a tengerben
Az eddig feltételezettnél sokkal több a mikroműanyag a víz mélyebb rétegeiben. A Deep Sea elnevezésű Földközi tengeri kutatás során kiderült: a mélyebb rétegekben (6-10 m mélységben) nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen. A Málta környékén végzett kutatások meglepő eredményét nemrég publikálták a projekt vezetői. A nemzetközi csapatban részt vett az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. is, kollégánk, Dr. Bordós Gábor projektmenedzser elmondta, hogy a mikroműanyagok mélyebb rétegekben történő masszív jelenléte hátterében a részecskék sűrűségének megváltozása, azaz szennyeződése is állhat. A Laboratorium.hu portálunkon megjelent hírt több fontos hazai és nemzetközi médium is lehozta.
https://ingreen.hu/kornyezetipar/ruhacimke-a-tengerben/
https://www.agroinform.hu/kornyezetvedelem/szennyezes-mikromuanyagok-tenger-62716-001
Egészséges csodaszer: mi mindenre jó a propolisz?
Csökkenti a vércukorszintet, hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő szer, hatásos segít a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az érelmeszesedés visszaszorításában és a magas vérnyomás csökkentésében is. A méhészetek értékes „mellékterméke”, azaz a propolisz valódi csodaszer, de mit tud még a felsoroltakon kívül? Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. által támogatott Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb számából kiderül.
https://laboratorium.hu/egeszseges-csodaszer-mi-mindenre-jo-a-propolisz.html
https://storeinsider.hu/cikk/egeszseges-csodaszer-mi-mindenre-jo-a-propolisz
Makroelemekben gazdag a bazsalikomos kenyér
Az élelmiszerek dúsításával napjainkban számos tanulmány foglalkozik, hiszen központi kérdéssé vált a funkcionális élelmiszerek előállítása, vizsgálata és fogyasztása. A kenyér egyik fontos alapélelmiszerünk, és rendszeresen fogyasztunk különböző fűszereket is – de mi történik, ha ezeket az összetevőket összegyúrjuk? Milyen ízvilágú terméket kapunk és miféle pozitív egészségtani hatásokkal bír a végeredmény? Varga-Kántor Andrea és szerzőtársai, a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének munkatársai az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. -csoporthoz tartozó WESSLING Hungary Kft. által támogatott Élelmiszervizsgálati Közlemények soron következő számának dolgozatában keresték a válaszokat.
https://laboratorium.hu/a-bazsalikomos-kenyer-makroelemekben-gazdag.html
https://storeinsider.hu/cikk/makroelemekben-gazdag-a-bazsalikomos-kenyer
Mik azok a natúrborok?
Egyre nagyobb figyelmet kapnak az úgynevezett natúrborok: egy régi típusú grúz fehérbor-készítési technológia, a kvevri például 2013-ban felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára. Miért lehetnek fontosak a natúrborok napjainkban? Az immár az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. által támogatott tudományos szaklap, az Élelmiszervizsgálati közlemények egyik legfrissebb cikke ezt az izgalmas témát járja körbe
https://storeinsider.hu/cikk/mik-azok-a-naturborok-es-miert-lehetnek-fontosak-a-21-szazadban
https://laboratorium.hu/mik-azok-a-naturborok-es-miert-lehetnek-fontosak-a-21-szazadban.html
Mikotoxinok: a klímaváltozás győztesei
A globális átalakulások mellett a jelenlegi időjárás is kedvező hatással van a mikroszkopikus gombák elszaporodására. A gabonafélék betakarításakor lehullott nagy mennyiségű csapadék minden bizonnyal növeli a növények (különösen a kukorica) mikotoxin-szennyezettségét. Mivel az apró élősködők által termelt méreganyagok az élelmiszerláncba bekerülve az emberre is veszélyesek lehetnek, a jelen időszakban kiemelten fontos azok laboratóriumi vizsgálata – hangsúlyozta Vadasi Tamás, a nemrég a világszinten is piacvezető Eurofins-csoporthoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. szakértője.
Miért keserű a kávé? Egyáltalán ki érzi annak?
A fenti kérdéseket az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap nemrég megjelent tanulmányában hazai kutatók válaszolják meg, a Laboratorium.hu röviden összefoglalja az izgalmas cikket...
Tropán alkaloidok
A gyomnövényekből az élelmiszerekbe és takarmányokba a betakarítás során esetlegesen bekerülő anyagokat rendszeresen vizsgálni kell az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakvéleménye és az Európai Bizottság élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagokról szóló rendelete alapján. Vadasi Tamás, az idén 30 éves, nemrég az Eurofins nemzetközi laboratóriumi hálózathoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. élelmiszerbiztonsági üzletágvezetője a vizsgálati módszerek mellett a kiemelten vizsgálandó termékek körét is kifejtette a Laboratorium.hu legfrissebb cikkében.
Együtt folytatja az Eurofins és a Wessling Hungary Kft.
A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő, élelmiszerbiztonsági, környezet- és egészségvédelmi vizsgálatokat végző, valamint szaktanácsadást nyújtó WESSLING Hungary Kft. mostantól az Eurofins Scientific (EUFI.PA) nemzetközi szinten is piacvezető vállalatcsoporthoz csatlakozik.
Laboratóriumunkban járt a Nagyi kedvence is - szó szerint ízekre szedtük!
A szegedi Virág Cukrászda és Kávéház hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület rendezett meg. A díjnyertes alkotást ismét az idén 30 éves és az útját immár a világ legnagyobb laboratóriumhálózata, az Eurofins-csoport tagjaként folytató WESSLING Hungary Kft. laboratóriumában vizsgálták. Jó hírünk van: a torta mindenben megfelelt, a Laboratorium.hu cikkéből pedig az is kiderül, miért.
Az Elitemagazin cikka ugyancsak a Laboratorium.hu anyaga alapján
Együtt folytatja az Eurofins és a WESSLING Hungary Kft.
A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő, élelmiszerbiztonsági, környezet- és egészségvédelmi vizsgálatokat végző, valamint szaktanácsadást nyújtó WESSLING Hungary Kft. mostantól az Eurofins Scientific (EUFI.PA) nemzetközi szinten is piacvezető vállalatcsoporthoz csatlakozik.
Az MTI híre, amelyet számos sajtóorgánum vett át
Hogyan lesz energia a dinnyehéjból? - Elindult a WESSLING legújabb kampánya, ezúttal a körkörös gazdaságért!
A szilárd, újrahasznosított tüzelőanyag (SRF) talán az egyik legjobb példa arra, hogyan lesz a hulladékból energetikailag hasznosítható érték. Előállítása és vizsgálata szigorú szabályokhoz kötött, egyben rendkívül összetett és izgalmas folyamat. Az idén 30. születésnapját ünneplő WESSLING Tudásközpont cikk- és videósorozatában virtuálisan kinyitja a laboratórium kapuját, és minden érdeklődőt beavat abba, hogyan zajlik a körkörös gazdaság folyamatainak biztonságos ellenőrzése. Az első cikkünk sajtóvisszhangja:
A Porfolio csoporthoz tartozó Agrárszektor cikke
Az egyik legolvasottabb hazai mezőgazdasági portál, az Agroinform beszámolója
A vezető hazai környezetipari lap, az InGreen cikke
A WESSLING a Műtárgyak éjszakáján
Az idén a fenntarthatóság jegyében megszervezett kulturális fesztivál, a Műtárgyak éjszakája egyik központi alkotását, a Mikroműanyag Gömbvilág Kollekció üvegglóbuszát a WESSLING Tudásközpont szakértői által kinyert dunai vízmintákból készítették. A 12 cm átmérőjű gömb felnagyítja a színes műanyag részecskéket, ráirányítva a figyelmet korunk egyik legfontosabb környezetvédelmi kihívására.
Virágmézek összehasonlítása
A vizsgált mézek közül két magyar és egy külföldi minta nedvességtartalma meghaladta a Magyarországon érvényes határértéket – olvasható a WESSLING Tudásközpont által szerkesztett és online formában megjelentetett Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lap idei első számában.
A Laboratorium.hu összefoglalása
Újra és újra támad a Legionella
A vízrendszerekben lappangó baktérium, a Legionella laboratóriumi mérések alapján komoly egészségügyi kockázatot jelent. Rendszeres ellenőrzése éppen ezért kötelező, különösen a fürdők és az ipari létesítmények vízrendszereire kell odafigyelni. Mit mutatnak a statisztikák? Miért veszélyes a Legionella, hogyan lehet megelőzni az elterjedését, milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni? Laboratóriumi szakemberek segítenek eligazodni a kérdésben.
A Pénzcentrum.hu írása
Az Agroinform cikke
A Laboratorium.hu cikke
A Store Insider anyaga
A WESSLING Tudásközpont is díjat nyert a Greengage fenntarthatósági pályázaton
Kategóriagyőztes lett a WESSLING Tudásközpont Magyarország egyik legújabb és legelőremutatóbb versenyén, a Greengage 2022 - A zöld elkötelezettség díján. A mikroműanyagokkal kapcsolatos kutatásunkkal egyetlen laboratóriumként, a legtekintélyesebb hazai márkákkal versengve érdemeltük ki az elismerést, ismételten demonstrálva, hogy az idén 30 éves tudásközpontunk a körkörös gazdaság támogatását állítja a központba.
Mikroműanyagokról a Kossuth Rádióban - vajon meglepő-e, hogy már az emberi vérben is kimutatták a parányi plasztikokat?
A WESSLING Tudásközpont élen jár a mikroműanyagok mérésében és kutatásában, többek között ezekről is beszél Kollégánk, Dr. Bordós Gábor április 27-én, a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. 9.41-től következik Bordós Gábor és Hankó Gergely, a KSZGYSZ elnöke.
Növényvédő szerek: szigorodik a szabályozás
A kis késéssel beinduló mezőgazdasági munkák újra ráirányítják a figyelmet a peszticidekre, a termelőknek, forgalmazóknak hamarosan stratégiai döntést kell hozniuk a kérdésben. A növényvédő szerek vizsgálatában élen járó WESSLING Laboratórium több tízezer minta vizsgálata és elemzése alapján segít eligazodni a növényvédő szerek világában. A Laboratorium.hu cikkét a vezető online mezőgazdasági és élelmiszeripari szakportálok is átvették:
https://storeinsider.hu/cikk/novenyvedo-szerek-szigorodik-a-szabalyozas
Külföldi termések a magyar piacon: van-e különbség?
A Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható termések származási országuk tekintetében nagy változékonyságot mutatnak. Vajon ez a sokféleség megmutatkozik a tápanyagtartalom mennyiségében is? Győri Zoltán és Répás Zoltán, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének munkatársai a WESSLING Tudásközpont által szerkesztett és online formában megjelentetett Élelmiszervizsgálati Közlemények című szakfolyóirat idei első számában teszik közzé kutatási eredményeiket.
Minderről a szaksajtó is beszámolt:
https://storeinsider.hu/cikk/kulfoldi-termesek-a-magyar-piacon-van-e-kulonbseg
https://www.agrotrend.hu/piac/elelmiszergazdasag/kulfoldi-termesek-a-magyar-piacon--van-e-kulonbseg
Miért veszélyesek a fluortartalmú csomagolóanyagok?
A per- és polifluorozott alkil vegyületek egyre nagyobb kihívást jelentenek az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem szempontjából egyaránt. A ruháktól a kézkrémeken és a csomagolásokon át egészen a tűzoltó berendezésekig rendkívül széles körben használt „szuperanyag” ugyanis súlyosan károsíthatja az egészséget – derült ki a WESSLING Tudásközpont tudományos videósorozatának legfrissebb előadásából. A hírről beszámolt a szaksajtó is:
A Store Insider cikke
Az Egészségkalauz írása
Az Agrárszektor anyaga
A Laboratorium.hu cikke alapján.
A WESSLING Tudásközpont webináriuma a Youtube csatornáján
Akrilamid a kávéban, mikroműanyag a szennyvízben - januári sajtómegjelenéseink
A WESSLING Tudásközpont tudományos szaklapjának, azaz az Élelmiszervizsgálati Közleményeknek az egyik elgfrissebb anyaga a kapszulás kávék akrilamid-tattalmáról szólt, ezt többek között az Index és a Telex vezető hírportálok is szemlézték, a mikroműanyagok szennyvizekben mért koncentrációjáról pedig a National Geographic online oldala írt egy összefoglaló anyagot a Laboratorium.hu ismeretterjesztő honlapunk közleménye alapján.
https://ng.24.hu/fold/2022/01/18/mikromuanyagok-a-hazai-duna-menti-szennyvizekben/
https://telex.hu/tudomany/2022/01/17/kave-kutatas-porkoles-kavekapszula-vegyulet
https://index.hu/belfold/2022/01/17/idegmereg-van-a-kaveban-rakkelto-lehet/
https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/kave-akrilamid-kutatas-egeszseg
https://www.agroinform.hu/gazdasag/idegmereg-lehet-a-kaveban-53763-001
Az alga, mint a jövő élelmiszere? - Tudományos lapunk legújabb cikkét a National Geographic is szemlézte
Az algák a növényi fehérjékhez hasonló aminosav-összetételű fehérjeforrásnak tekinthetők - derül ki a WESSLING Tudásközpont által szerkesztett és kiadott Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számából, amelyet többek között a National Geographic s Napi.hu és a StoreInsider is szemlézett.
https://ng.24.hu/.../12/26/az-alga-mint-a-jovo-elelmiszere/
http://storeinsider.hu/kereskedo/cikk/alga_mint_feherjeforras
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/buksza-elelmiszer-alga-feherje-kutatas.742879.html
Csonagolóanyagok: csak elméletben vagyunk ökotudatosak?
A 46-65 év közötti, felsőfokú végzettséggel és átlagos jövedelemmel rendelkező nők azok, akik a legjobban odafigyelnek arra, hogy lebomló műanyagokba csomagolt élelmiszert vásároljanak – derül ki a WESSLING Tudásközpont szaklapjából, az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számából. A hírről a szaksajtó is beszámolt.
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos cikke, amely két nyelven bárki számára hozzáférhető és letölthető
A Laboratorium.hu összefoglaló írása a nagyközönség számára
A hazai élelmiszeripar egyik legfontosabb médiuma, a Store Insider cikke
Az Egészségkalauz, Magyarország egyik vezető egészségvédelmi portáljának cikke
Az Agrárszektor, meghatározó mezőgazdasági hírportál beszámolója
További megjelenések:
https://www.agrotrend.hu/innovacio/fenntarthatosag/csak-elmeletben-vagyunk-okotudatosak
https://szeretemamezogazdasagot.hu/2021/10/09/csak-elmeletben-vagyunk-okotudatosak/
Aflatoxin a tejben
A NÉBIH és a WESSLING legfrissebb hazai kutatásáról olvasható tudományos szakcikkről több fontos szakmai médium is beszámolt. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című, a WESSLING Tudásközpont szerkesztésében és kiadásában megjelenő szaklap mostantól ingyenesen és teljes mértékben elérhető online.
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények eredeti cikke.
A Laboratorium.hu beszámolója.
Mikroműanyagokra vadászunk a Dunában
Egy nemzetközi projekt keretében a Duna mentén több nagyvárosnál is megmérik a folyó mikroműanyag-szennyezettségét. A konkrét eredmények ugyan csak november végére várhatók, ám a kutatás során a WESSLING Hungary Kft. egyedülálló, egységes mintavételi módszert dolgozott ki, amelynek köszönhetően sokkal pontosabb képet kaphatunk a szennyezés mértékéről.
A Laboratorium.hu összefoglaló írása a projektről
A hivatalos közlemény a nemzetközi szakmai napról
Ismét a WESSLING-ben vizsgálták Magyarország Cukormentes Tortáját
A „Beszterce rózsája” nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A vizsgálatokat az idén is a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium végezte. Minderről a sajtó is beszámolt.
A Laboratorium.hu szakmai cikke a vizsgálatokról
Antibiotikum-rezisztens baktériumok és az élelmiszer-biztonság
A megújult honlappal jelentkező Élelmiszervizsgálati Közlemények, a WESSLING Tudásközpont tudományos lapja egy fontos tanulmányt jelentetett meg. A Debreceni Egyetem kutatása és a WESSLING Hungary Kft. laboratóriumi vizsgálatai alapján az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok egyre nagyobb kihívást jelentenek nem csak a humán- és állatgyógyászatban, hanem az élelmiszer-feldolgozás során is. A hírről beszámolt a National Geographic és a Telex is, valamint a Store Insider és az Agrárszektor is.
https://m.hirstart.hu/hk/20210720_antibiotikum-rezisztens_bakteriumok_az_elelmiszerekben
https://ng.24.hu/tudomany/2021/07/21/antibiotikum-rezisztencia-vizsgalata-az-elelmiszerekben/
http://storeinsider.hu/kereskedo/cikk/megujult_az_elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_honlapja
http://storeinsider.hu/marka/cikk/mi_olyan_vonzo_egy_laboratoriumban
http://storeinsider.hu/marka/cikk/hogyan_valasszunk_novenyvedo_szert
Mennyiben függ a tej minősége az ellések számától?
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények cikke megjelent az Agrotrend és a StoreInsider szaklapok online oldalán is.
Az Agroinform a zöldségekben és gyümölcsökben talált peszticidekről ír a WESSLING cikke alapján.
A hazai folyók mikroműanyag-szennyezettségéról szóló cikkében idézi a 24.hu a WESSLING kutatásait.
Superbrands-díj, Roaliment, Magyarország cukormentes tortája, mikroműanyag-szennyezettség, csomagolóanyagok kioldódása
Változatos témákban szerepelt a WESSLING Tudásközpont a sajtóban 2021 tavaszán:
Ismét a laborban a Superbrands-díj! - StoreInsider
Csomagolóanyagokról a Transpack magazinban
Mi a helyzet a magyar vizek mikroműanyag-szennyezettségével kapcsolatban? - Agrárszektor
A WESSLING a Roaliment konferencián - StoreInsider
Kiválasztották az év cukormentes tortájának döntőseit – Sokszínűvidék – 24.hu
Még egyszer a cukormentes tortáról! – StoreInsider
És még egyszer… - Trade Magazin
Hogyan oldódnak ki a káros anyagok a csomagolásból az ételbe? – Transpack Magazin
A húsevők és a vega burgerek
A növényi eredetű élelmiszerek iránti kereslet soha nem látott ütemben növekszik, a fejlődés talán a „vega” hamburgerek esetében a legeklatánsabb. Vajon kik fogyasztják elsősorban ezeket a termékeket, és hogyan nevezhetjük a 21. század húspótlóit? Az élelmiszer-biztonság egyik legelismertebb európai szakértője összefoglaló tanulmányában többek között ezekre a kérdésekre is válaszol az Élelmiszervizsgálati Közlemények decemberi számában...
Karácsonyi rostnyomozás
Soltész Erzsébet dietetikus és a WESSLING Tudásközpont ismeretterjesztő sorozatot indított. Első alkalommal a bejgli legfontosabb alapanyait, azaz a mák és a dió élelmirost-tartalmát vizsgálták meg a WESSLING Tudásközpontban.
A Femina.hu összefoglaló írása, amely hivatkozik a WESSLING Tudásközpont vizsgálatára
A Laboratorium.hu-n megjelent cikk szakmai volt az alapja a sajtómegjelenéseknek
A Rosttudatos blogon is folyamatosan frissülnek az anyagok a témával kapcsolatban
Biztosított minőség a járvány idején is!
Vadasi Tamás, a WESSLING Élelmiszerbiztonsági Üzletágána vezetője nyilatkozott a Trade Magazinnak
Még több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk!
A Szent István Egyetem és a WESSLING Tudásközpont kutatóinak köszönhetően egyértelműen bizonyítást nyert, hogy legalább háromszorosa, de akár tízszerese is lehet a környezetünkben megtalálható valós mikroműanyagok koncentrációja a szakértők által eddig ismert értékekhez képest. Az egyedülálló áttörésről a világszerte kimagasló tudományos elismertséggel rendelkező Water Research szaklap is beszámolt a közelmúltban, ahogy a magyar sajtó jelentős része is.
Terméktanúsítás: a WESSLING 2020 októberében indult új szolgáltatásáról részletesen beszámolt a szaksajtó
Mikroműanyag témában kollégánk, Bordós Gábor szerepelt a TV2 Tények című műsorában, a Napi.hu pedig a korábbi kutatásunkat említi
A tiszai, dunai kutatásaink eredményeit említik a Napi.hu-n
Labor a városban: a WESSLING új gyomaendrődi CSR-projektje
http://storeinsider.hu/marka/cikk/labor_a_varosban
https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/jo-ertekeket-mertek-gyomaendrodon-3523927/
Koronavírussal kapcsolatos vizsgálataink és tanácsaink a sajtóban
Infostart, Inforádió: https://infostart.hu/belfold/2020/10/10/az-altalanos-higieniarol-ad-visszajelzest-a-covid-feluletteszt
Index: https://index.hu/belfold/2020/10/10/koronavirus_feluletteszt_fertozes_terjedes/
StoreInsider: http://storeinsider.hu/kereskedo/cikk/korona_a_levegobol__egy_lepessel_a_virus_elott
Femina.hu: https://femina.hu/egeszseg/koronavirus-terjedes-etel/
A WESSLING szaklapjában az élelmiszerek kettős minőségéről megjelent NÉBIH-kutatás sajtóvisszhangja
http://storeinsider.hu/kereskedo/cikk/minden_masodik_hazai_vasarlo_tapasztalta_a_kettos_minoseget
WESSLING Nemzetközi Innovációs Díj a szaksajtóban:
http://storeinsider.hu/cikk/az_innovacio_tobb_egy_jo_otletnel
Mi minden van a kukoricában?
Store Insider: http://storeinsider.hu/cikk/mi_minden_van_a_kukoricaban__miert_erdemes_vizsgalni
Szentivánéji álom a laboratóriumban
Kicsi Gesztenye, Pöttyös Panni és Barackos Buborék után az idei nyertes, azaz a Szentivánéji Álom is látogatást tett a WESSLING Hungary Kft. Élelmiszervizsgáló Laboratóriumában. A mesés elnevezések igazi remekműveket, cukormentes tortákat jelölnek: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét alaposan megvizsgálták!
http://medicalonline.hu/kitekinto/cikk/gyozott_a_cukormentes_szentivaneji_alom
https://laboratorium.hu/Szentivanejcukormentes
Mik azok a mikotoxinok?
Miért veszélyesek ránk a mikromérgek? Miért fontos a gabonák rendszeres mikotoxin-vizsgálata? A WESSLING Hungary Kft. szakértői válaszoltak a kérdésekre.
http://storeinsider.hu/cikk/veszelyes_mikromergek
https://laboratorium.hu/veszelyesmikromergekmikotoxinok
Klorát és perklorát az élelmiszerekben
Az élelmiszerbiztonsági és környezet-toxikológiai adatok szerint a gyomirtó szerből visszamaradó klorátmaradékok káros hatást fejtenek ki a melegvérű szervezetekre, köztük az emberre is. Szakértőnket több fontos szakmai médium is idézte.
http://storeinsider.hu/cikk/klorat_maradekok_az_elelmiszerekben
https://laboratorium.hu/kloratesperkloratszigorodikaszabalyozas
Superbrands-díjas a WESSLING!
A tavalyi év után 2020-ban is elnyerte laboratóriumunk a tekintélyes piaci elismerést jelentő Superbrands Business Díjat, amelyre a válságos időszakban kiemelkedően büszkék vagyunk, hiszen azt mutatja: vállalatunk nem csak stabil alapokon áll, hanem folyamatosan fejlődik, és mindezt a piac is így gondolja.
http://storeinsider.hu/kereskedelem/cikk/ismet_superbrands_dijas_a_wessling_tudaskozpont
Peszticidek, csomagolás, GMO - cikkeink a szaksajtóban májusban
Szakértőink a válsághelyzetben is számos alkalommal számoltak be a laboratóriumunkban folyó vizsgálatokról, adtak szakmai tanácsokat a nagyközönségnek és az egyes iparágak képviselőinek egyaránt. Szerepeltünk az Agrárágazatban, a Store Insiderben és a Transpack magazinban is.
https://www.agroinform.hu/gazdasag/gmo-a-vilag-egyik-legnagyobb-uzlete-44120-002
http://storeinsider.hu/gazdasag/cikk/peszticidek__mit_mond_a_labor
Korona után Legionella? A WESSLING tanácsai az InfoRádióban, az Agrárszektorban, a StoreInsider magazinban és az Egészségkalauzban
A világjárvány alatt huzamosabb időre lezárt épületek újranyitásakor kiemelt figyelmet kell fordítani azok ivóvízhálózatának, használati melegvízrendszerének, valamint légkezelő- és klímaberendezéseinek biztonságos üzemeltetésére, vizsgálatára. A pangó szakaszok ugyanis komoly mikrobiológiai kockázatot jelenthetnek, különös tekintettel a Legionella baktériumra, amely akár legionellozist, halálos betegséget is okozhat – hívták fel a figyelmet a WESSLING Tudásközpont munkatársai a sajtóban.
Kollégánk interjúja az InfoRádióban
A Laboratorium.hu eredeti cikke
Mennyire kell tartanunk a növényvédő szerektől? A WESSLING szakértői az Agroinform.hu-n
Ha minden szermaradvány határérték alatt is van az élelmiszerekben, együtt még lehetnek veszélyesek. Mit mond a szermaradványokról a labor?
Legfrissebb mikroműanyag-méréseink - Origo, RTL Klub, Napi.hu
A korábbi mérésekhez képest több, köbméterenként 147 mikroműanyag-részecskét talált laboratóriumunk a Greenpeace megbízásából végzett vizsgálata során.
Elsőként az RTL Klub számolt be a Greenpeace akciójáról
Mikroműanyagról az Ozone TV-ben
Bordós Gábor, a Wessling Hungary Kft. projektvezetője az Egyenlítő - Home Office adásában számolt be arról, hogyan mérik a mikroműanyagokat folyóinkban
https://ozonetv.hu/cikkek/2020/04/16/folyoink-mikromuanyag-szennyezettsege
Étrend-kiegészítők: hogyan menjünk biztosra? - StoreInsider és Laboratorium.hu
A koronavírus terjedése során újra a figyelem középpontjába kerültek a különböző étrend-kiegészítő készítmények. Hogyan vizsgálja a laboratórium az étrend-kiegészítőket? Mit kell tennünk azért, hogy biztosra menjünk? Erről szól a WESSLING Tudásközpont szakmai blogja, a szaksajtó által is idézett Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása.
http://storeinsider.hu/kereskedelem/cikk/etrend_kiegeszitok__hogyan_menjunk_biztosra
https://laboratorium.hu/etrendkiegeszitok-hogyan-menjunk-biztosra
Hogyan vizsgálják a fertőtlenítő szereket?
A koronavírus terjedése kapcsán hiánycikk lett a fertőtlenítő szer, ezért számos kozmetikai cég kezdte meg vizes-alkoholos termékek készítését. Miből állnak ezek az oldatok, mi garantálja a hatékonyságukat, és hogyan vizsgálják azokat? A Laboratorium.hu a WESSLING szakértőjét kérdezte, a cikket több élelmiszeripari, környezetvédelmi és egészségügyi médium is átvette. A tisztítószerek hatékonysága témakörében pedig Szigeti Tamás János kollégánk nyilatkozott a Hír TV-nek.
A StoreInsider írása, amelyet hírlevelükben is elküldtek az olvasóknak
Kollégánk a Hír TV Panaszkönyv című műsorában - a riport a 17. percnél látható
Tejhamisítók tündöklése és bukása - A WESSLING tudományos lapjának cikkét az Agrárszektor.hu is szemlézte
A „magától értetődő” vizezésen túl a kecske- és tehéntejet egyaránt felhasználják a másik termék hamisítására? Mi a helyzet a tejsavóval és a szójatejjel? Na és a vajjal, valamint a sajtokkal? Mindegyiket hamisítják, de szerencsére van módszer a kiszűrésükre. A WESSLING Tudásközpont szakmai weboldala, a Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása az ugyancsak általunk szerkesztett tudományos periodika, az Élelmiszervizsgálati Közlemények nemrég publikált magyar tanulmány alapján készült. A cikk nagyobb élelmiszeripari és mezőgazdasági portálokon is megjelent.
https://laboratorium.hu/hogyan_hamisitjak_a_tejtermekeket_es_hogyan_buknak_le_a_csalok
http://storeinsider.hu/gazdasag/cikk/tej_tej_mellett___hamisitok_tundoklese_es_bukasa
Hogyan gyártsunk jobb élelmiszert? A SIRHA Budpaest kiállításopn rendezett konferenciánk a szaksajtóban
Milyen anyagok oldódnak ki a csomagolásból az élelmiszerbe? Miért kell rendszeresen vizsgálni a növényvédő szereket és az apró gombák által termelt anyagokat? Hogyan csíphető el akár egy napon belül egy mikrobiológiai fertőzés? A Sirha Budapest 2020 kiállításon rendezett konferencián laboratóriumunk szakemberei bemutatták tartottak előadásokat. Az eseményről a szaksajtó is beszámoltt.
A szervező Hungexpo összegzése
Még több a mikroműanyag a természetben? Projektzáró sajtóközleményünk a sajtóban
Egy most záruló K+F projekt során olyan mintavételi módszert fejlesztett ki laboratóriumunk, amellyel sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kaphatunk a mikroműanyagok kutatása során: az eddig mért adatoknál akár 3-5-ször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció. A kutatást vezető WESSLING Hungary Kft. szakemberei a Tisza és a Duna után a Balatonban és a Zalában is kimutattak mikroműanyagokat. A hír bejárta a magyar sajtót, a legnagyobb hírportálok, szakmai oldalak, rádiók és tudományos újságok is beszámoltak róla.
Ne együnk annyi csomagolást! Milyen dezodort válasszunk?
Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból az életünk során közel fél kilogramm mennyiséget fogyasztunk el – az ételekbe kioldódó vegyületekről szól a Laboratorium.hu Ésszel a kosárba cikksorozatának legfrissebb anyaga, a korábbi pedig a kozmetikumok veszélyeiről. A tudományos portál ezúttal is a Superbrands-díjas WESSLING Hungary Kft.segítségével készítette el legfrissebb cikkét, amelyet számos médium szemlézett.
A Turzimus online beszámolója.
A National Geographic is írt az Ésszel a kosárba! kampány egy korábbi anyagáról.
A Femina.hu cikke az Ésszel a kosárba kampány egyik témájáról
A Bors Online is hivatkozik a Laboratorium.hu és a WESSLING közös cikksorozatára
Az Egészségkalauz cikke az Ésszel a kosárban kampányról
Az Életforma.hu beszámolója a Laboratorium.hu cikke alapján
Superbrands-díjas a WESSLING Hungary Kft.
A legkiemelkedőbb márkák közé került laboratóriumunk - egy független, 45 fős szakmai zsűri döntése alapján. A Business Superbrands védjegy a magas szakmai színvonalat, erős brandet szimbolizálja a világ 90 országában. A WESSLING kitüntetéséről a szaksajtó is beszámolt.
Az élelmiszeripar egyik vezető szaklapj,a StoreInsider cikke
A csomagolóipar magarinja, a Transpack cikke
Mi az a Superbrands, és miért kapják a márkák?
A mikrobáké az utolsó szó: megjelent az Ésszel a kosárba cikksorozat második eleme
A mikroorganizmusok egyre fontosabb szerepet játszanak az élelmiszer-biztonságban. Mire kell figyelnünk? Az Ésszel a kosárba! sorozat harmadik cikke a több millió élelmiszer-vizsgálatot elvégző WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértőinek segítségével készült. A Laboratorium.hu cikksorozat aktuális részét az élelmiszeripar egyik legfontosabb médiuma, a StoreInsider magazin honlapja is lehozta, valamint hírlevelében is megjelentette.
A Store Insider beszámolója a mikrobiológiai vizsgálatok fontosságáról
A Laboratorium.hu-n megjelent újabb Ésszeel a kosárba-anyag.
Elértek a tótól az asztalig: kitűnő a magyar hal
Minden területen jó eredményt hozott Magyarország első olyan átfogó kutatása, amelynek során a halastavak szennyezettségét, a halakban található szerves és szervetlen szennyező vegyületeket, a feldolgozás és szállítás hatásait, a mikrobiológiai kockázatokat vizsgálták meg. A WESSLING Hungary Kft. a projekt konzorciumvezetője, kollégánk is előadást tartott a zárókonferencián, amelyről többek között az Origo is beszámolt.
Az Origo cikke a HappyFish projektről
A Laboratorium.hu-n megjelent tudósítás
A WESSLING mikroműanyag-vizsgálatai a CGTN hírcsatornán
Az egyik legfontosabb kínai hírcsatorna európai kiadása, a CGTN Europe terjedelmes anyagban számol be a Duna mikroműanyag-szennyezettségéről. Az október elején megjelent angol nyelvű anyagban bemutatják a WESSLING Tudásközpontot és vállalatunk eredményeit.
A CGTN hírtelevízió terjedelmes összeállítása, amelyben kitüntetett helyen szerepel laboratóriumunk
Ésszel a kosárba! - a sajtóban is
A WESSLING Hungary Kft. és a Laboratorium.hu tudományos hírportál fogyasztóknak és gyártóknak szánt tudományos cikksorozatát, az Ésszel a kosárba! elnevezésű kampányt Magyarország egyik legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításán indította el. Azóta már két érdekes cikk is megjelent a növényvédő szerekkel és a mikotoxinokkal kapcsolatban. Ezekről a szaksajtó is beszámolt.
Az Agrárszektor beszámolója az Ésszel a Kosárba kampányról
A StoreInsider szaklap írása a növényvédő szerek vizsgálatáról
Ugyancsak a Store Insider számolt be a mikotoxinokkal kapcsolatos cikkünkről
Ásványvizek, pi-víz, tej - cikkek az Indexen
Szakértőink nyilatkoztak az ásványvizek és az ivóvíz vizsgálatával lkapcsolatban, és a laboratóriumunkban járt egy pi-viz készítmény is. Ezekről a témákról, valamint a tej "alkímiája" kapcsán jelentünk meg több alkalommal is az Index hírportálon.
Ásványvíz vagy csapvíz - az Index cikkében nyilatkozott szakértőnk
A taj alkímiája - ugyancsak az Indexen a Laboratorium.hu írását idézték
Ételek a melegben - a Laboratorium.hu jótanácsai
A melegben miért romlanak meg jobban az élelmiszerek? Mi alapján határozhatjuk meg, hogy fogyaszthatók-e még? Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben? Miért nem szabad megszakadnia a hűtési láncnak? Hogyan és mit vizsgálnak az élelmiszerekben? Válaszok a WESSLING tudományos oldalán, a Laboratorium.hu-n.
A Hello Vidék magazin írása a Laboratorium.hu cikke alapján
A Trade Magazin is közzétette a cikket
Kicsi Gesztenye útja a laborban
Az idén ismét a WESSLING Hungary Kft. élelmiszer-vizsgáló laboratóriumában vendégeskedett Magyarország Cukormentes Tortája. A Kicsi Gesztenye vizsgálatáról több médium is beszámolt.
A Blikk híre a Laboratorium.hu cikke alapján
A Délmagyarország írása a laborvizsgálatokról
A versenyt kiíró és szervező Egy Csepp Figyelem Alapítvány közleménye
A Laboratorium.hu cikke: Kicsi Gesztenye útja a laborban
Melyek a legjobb almalevek?
A WESSLING Hungary Kft. által szerkesztett és kiadott Élelmiszervizsgálati Közlemények egyik legfrissebb cikkét a Napi.hu szemlézte.
Újra támogatjuk a PET-kupát!
Ezúttal az üledékből és az ártéri erdők talajából veszünk mintát, és azok mikroműanyag-tartalmát vizsgáljuk meg!
A PET Kupa közleménye: hetedik alkalommal startolt el a hulladékderbi!
Kovászos uborka, almalé és banán - WESSLING-hírek a nyár közepén
Szakértőink a (kovászos) uborkaszezonban is örömmel tájékoztatják a szaksajtót, ahogy a Laboratorium.hu hírei is rendszeresen frissülnek. Így állhatott össze ez az első hallásra talán külünlegesnek tűnő koktél: a Napi.hu a kovászos uborka elkészítése kapcsán hivatkozott a Konyhakémia rovatunk egy korábbi cikkére, a kolumbiai banánpusztító fuzáriumbetegséggel kapcsolatban pedig ugyancsak idézték a WESSLING szakértőjét. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számában az almaleveket vizsgálata meg egy kutatócsoport.
Fuzárium a banánban - a WESSLING szakértője a Napi.hu cikkében.
Veszélyes baktérium a pi-vízben
Az egyik legnagyobb hazai internetes portál laboratóriumunkat bízta meg azzal a feladattal, hogy megvizsgálja az egyik kereskedelmi forgalomban kapható pi-vizet. A meghökkentő eredményről az alábbi linken olvashatnak:
Pi-viz vizsgálata az Index hírportálon
Megmértük a mikroműanyagokat a halastavakban is!
A WESSLING Hungary Kft. vezetésével zajló Happy Fish projekt keretében elvégzett, nemzetközi szinten is egyedülálló vizsgálatokból kiderült, hogy nem csak a természetes vizekben, hanem az édesvízi tógazdasági haltermelés helyszínéül szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok. Szerencsére a többi felszíni vízi méréssel összehasonlítva a halastavi koncentrációk minimálisak! A Szent István Egyetemmel közös kutatásunkról a hazai sajtó is beszámolt.
Az Infostart.hu tudósítása, amelynek hanganyaga az Inforádión hallgatható meg.
Az Agrárszektor is beszámolt a kutatásról.
Az InGreen nyári számának két oldalas cikke
A WESSLING Hungary Kft. tulajdonába került a Hydrosys Labor
Új szolgáltatásokkal bővült a palettánk: mostantól elvégezzük a vizek radioanalitikai vizsgálatát, és a biomassza ellenőrzését is. Mindez annak köszönhető, hogy a WESSLING magyarországi vállalatcsoportja új taggal bővült a közel 30 év szakmai tapasztalattal rendelkező Hydrosys Labor Kft. megvásárlásával. A hírről és a viezink izotópszennyezettségéről beszámolt többek között az Index hírportál is.
A Hydrosys Labor a WESSLING tulajdonában - izotópmérések az Index hírportálon.
Mikroműanyagokról a Kossuth Rádióban, az RTL Klubon és a Balázsék című műsorban
A mikroműanyagok okozta kihívások egyre inkább foglalkoztatják a közvéleményt. A WESSLING Hungary Kft. tavalyi kutatása, a Parányi Plasztiktalány eredményei újra és újra a figyelem középpontjába kerülnek - nemrég az egyik legnépszerűbb beszélgetős rádióműsorban, a Balázs show-ban szerepelt a szakértőnk, a Kossuth Rádió Napközben című műsorában több. mint fél órát szenteltek a témának, az RTL Klub pedig helyszíni riportot készített laboratóriumunkban, amelyet a Szuperzöld című környezetvédelmi műsorban mutattak be június 15-én.
A mikroműanyag-mérésekről készített riportot az RTL Klub stábja a WESSLING Tudásközpontban
Csomagolóanyagokról a Store Insiderben
Hogyan válasszuk ki a megfelelő csomagolóanyagot a termékünk számára? - tette fel a kérdést a Store Insider (egykori Élelmiszer) szaklap Dr. Szigeti Tamás Jánosnak, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési vezetőjének.
Szigeti Tamás a csomagolóanyagok kioldódásáról, vizsgálatáról beszélt a Store Insider szaklapban
Újabb mirkoműanyag-mintavétel a Dunán
Ismét mintát vett a Dunából a WESSLING Hungary Kft., ezúttal Esztergomnál helyezték a vízbe a mikroműanyagok mérésére kialakított szivattyút a Pó és a Duna folyókért program keretében. A WWF nemrég közzétett tanulmánya szerint az emberek a táplálékkal átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak hetente, ami egy bankkártya súlyának felel meg - adta hírül a Laboratorium.hu...
A Laboratórium.hu beszámolója az esztergomi eseményről
Az Esztergomi Régió Televízió felvétele a mintavételről, amelyben kollégáink is nyilatkoznak
A WWF közleménye, amelyben hivatkozik a WESSLING kutatásaira a mikroműanyagokkal kapcsolatban
A National Geographic cikke a WWF és a WESSLING tájékoztatása alapján
Közleményünk az Élelmiszerbiztonsági Világnapon
Az idén június 7-én szervezték meg először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot. Az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb feltétele a termékek rendszeres laboratóriumi vizsgálata, ám a hagyományos elemzések mellett új kihívásoknak is meg kell felelni: allergének, növényvédő szerek, doppingszerek az értend-kiegészítőkben, GMO-k, vagy éppen a csomagolóanyagokból az ételekbe oldódó vegyületek – ezeket az anyagokat mind nyakon kell csípni. De hogyan? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása.
https://laboratorium.hu/elelmiszerbiztonsagvilagnap
http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=163645
https://greenfo.hu/hir/az-elso-elelmiszerbiztonsagi-vilagnap-fokuszaban-az-uj-kihivasok/
https://trademagazin.hu/hu/elelmiszerbiztonsagi-vilagnap-uj-kihivasok/
Ki tud többet a halakról?
Hogyan lehet növelni a ponty eltarthatóságát a feldolgozástechnológia fejlesztésével? Található-e növényvédőszer a halastavakban? Kimutathatók-e a mikroműanyagok? Ezekre a közvéleményt is foglalkoztató aktuális kérdésekre egy hiánypótló és komplex hazai projekt kutatói adtak több, mint megnyugtató választ: a hazai édesvízi halak nem csak finomak, hanem biztonságosak is.
A Laboratorium.hu közleménye a legfrissebb kutatási eredményekről
A HappyFish projekt cikke a Store Insider magazinban
Mi van a kávésdobozban?
Természetesen kávé, de milyen? A darált változatoknál nem lehetünk biztosak minden esetben afelől, hogy a kávé ténylegesen honnan származik, és rajta kívül mi van a keverékben. A Laboratorium.hu legfrissebb cikkében az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap nemrég megjelent tanulmányát foglalta össze. Az írást megjelentette az élelmiszeripar egyik legfontosabb hazai médiuma, a Store Insider is (korábban: Élelmiszer.hu).
A Laboratorium.hu cikke a kávék vizsgálatáról
A funcionális élelmiszerekről megjelent dolgozat összefoglalása
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények (ÉVIK) honlapja, ahol tekintélyes archívum várja az érdeklődőket
Mindent a tojásról
A tojás az egyik leghétköznapibb élelmiszer a háztartásokban, egyszerű vele dolgozni a konyhában, pár dologra azonban érdemes figyelni - írja a Napi.hu egyik legfrissebb cikkében, amelyben többször is idézi a WESSLING Nonprofit Kft. által működtetett tudományos portált, a Laboratorium.hu-t.
A Napi.hu cikke a tojásról, amelyben tudományos portálunkra, a Laboratorium.hu-ra hivatkozik
Itt az új "virsliszabály"
A bizarrul hangzó "mechanikusan lefejtett hús" kifejezés kap új értelmet egy most érvénybe lépő élelmiszerkönyves szabály miatt. Ennek köszönhetően jobb minőségűek lehetnek a húskészítmények. A Napi.hu gazdasági portál a WESSLING Hungary Kft. szakértőjét, Vadasi Tamást kérdezte a részletekről.
A Víz Világnapja és a glifozát
Laboratóriumunk szakértői a Víz világnapja alkalmából számtalan médiumban szerepeltek. Szó esett a víz vizsgálatáról és a nemrég hivatalosan is rákkeltőnek nevezett gyomirtóról, a glifozátról is. Íme a sajtószemlénk 2019. márciusának utolsó napjaiból.
...és második cikke a témában ugyancsak a Laboratorium.hu cikkei alapján
A környezetvédelmi lap, az InGreen online cikke
Laboratóriumunk a Kék bolygó című televíziós műsorban
A Magyar Televízió kék bolygó című műsora március 18-án sugárzott, a Víz Világnapja alkalmából készített tematikus számában a WESSLING Hungary Kft. környezetvédelmi tevékenységéről, vizsgálati tapasztalatairól is beszámolt a tudományos adás. Íme a március 18-i műsor:
A WESSLING Hungary Kft. vizsgálólaboratóriuma a Kék bolygó című műsorban a 15. perctől
A HappyFish Projekt az M5 csatornán
Laboratóriumunkban forgatott nemrég a Magyar Televízió M5-ös csatornájának stábja. Az „Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszerbiztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” címet viselő, röviden csak Happy Fish-nek nevezett projekt során megvizsgálják a vizeket, üledékeket, a halakat ért stresszhatásokat, a feldolgozási technológiákat, új, költséghatékony vizsgálati módszereket dolgoznak ki, és a jogi szabályozás megalapozásához fontos határértékeket is meghatároznak.
Pálinka, íz, törvény, vizsgálat
Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a laboratóriumi vizsgálatok? A WESSLING Hungary Kft. szakértője, Nagygyörgy László a Laboratorium.hu-nak nyilatkozott, az írást számos más médium is átvette.
A Turizmus online is szemlézte a Laboratorium.hu cikkét
A Piac és Profit cikke a Laboratorium.hu írása alapján
A Dívány.hu cikke az Index címlapján is megjelent
Glifozát, foszfor, jó higiénia, műanyagszennyezés - legfrissebb tudományos cikkeink a sajtóban
2019 januártól kötelező a hírhedt gyomirtó, azaz a glifozát vizsgálata - immár az ivóvízben is. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb számában ételeink foszfortartalmával kapcsolatban jelent meg egy érdekes cikk, a lap főszerkesztője, a WESSLING munkatársa, Dr. Szigeti Tamás János, a Nemzeti Agrárkamara rendezvényén a jó higiéniai gyakorlat élelmiszeripari jelentőségéről beszélt. A műanyagszennyezéssel kapcsolatban pedig több tudományos összefoglalóba is bekerült laboratóriumunk. Januári sajtómegjelenéseink!
Milyen veszélyei lehetnek a túlzott foszforfogyasztásnak? - Az Orientpress cikke.
A vesebetegek ellensége a foszfor - Egészségkalauz
A végén még világítunk! - Életforma.hu
Újabb gyomirtóval bővítették az ivóvízben vizsgálandó szerek listáját - Egészségkalauz.hu
Újabb méregre vadásznak a csapvízben - Bors Online
A Glifozátról ír az Élő Bolygó is.
Műanyagvizsgálataink az Index év végi tudományos összeállításába is bekerültek
A WESSLING Hungary Kft. a Forbes Magazinban
A Forbes az egyik legrégebbi és legnépszerűbb amerikai üzleti magazin, amelynek az egész világon nagy az olvasottsága. Magyar kiadását 2013-ban indították el, nemrég a Parányi Plasztiktalány projektünk kapcsán foglalkoztak a vállalatunkkal.
Laboratóriumunk a Kék Bolygóban
A mikroműanyagokkal kapcsolatos felméréseinkről forgatott riportot a környezet- és természetvédelmi témákat feldolgozó Kék Bolygó című tévéműsor stábja laboratóriumunkban. Az adást december 10-én adták le a Magyar Televízióban.
A WESSLING Hungary Kft. a Kék Bolygó című TV-műsorban
Hogyan főzzünk jó ételt? Hogyan készítsünk jó házi szaloncukrot? Ünnepi konyhakémia
A karácsony, az ünnepek közeledtével még a szokásosnál is hangsúlyosabbá válik a konyha szerepe. Mitől lesz jó a sült hús? Hogyan főzzünk jó tojást, tésztát és virslit? Milyen zsiradékot használjunk? Mi történik a kenyérrel sütés közben? Nem utolsósorban pedig: mi az igazán jó házi szaloncukor titka? A WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. által működtetett Laboratorium.hu tudományos portál ünnepi összeállításából kiderül. Az anyagot több médium is átvette.
A Laboratorium.hu összefoglalója a jó ételekről
A házi szaloncukorfőzés kémiája a Laboratorium.hu-n
Az Életforma.hu anyaga a cikkünk alapján
Az Egészségkalauz a szaloncukor-készítésről
A Bors Online is hivatkozik a Laboratorium.hu-ra
A Házipatika cikke a szaloncukrokról a Laboratorium.hu cikke alapján
Biztonságos a magyar hal
A WESSLING Hungary Kft. által vezetett konzorcium átfogó felmérést végzett a hazai halastavakban. Megnyugtató hír, hogy szinte minden esetben csak az igen alacsony kimutatási határ körül alakult a vegyületek koncentrációja, kijelenthető tehát, hogy a hazai halak fogyasztása biztonságos és egészséges. Minderről a hazai sajtó is beszámolt.
A Hirado.hu cikke az MTI híre alapján
Az Agroforum is a minőségi halhúsról írt
Többek között az Inforádió is interjút készített kollégánkkal
Mit gondolunk a klónozott állatokról? És a termévisszahívásról? Érdekes felmérések az ÉVIK legfrissebb számában.
Az élelmezési célú klónozás ugyan ma még csak leginkább a tudományos műhelyekben létező valóság, azonban már a kísérleti fázisban is nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy mit gondol róla a közvélemény... A magyar lakosság nem „bünteti” a termékvisszahívásban érintett vállalkozásokat. A két megállapítás a WESSLING Hungary Kft. által kiadott Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap tanulmányaiban jelent meg.
Az Élelmiszer Online cikke az állatklónokkal kapcsolatos kutatásról
Az Agrárszektor is írt erről a felmérésről...
...ahogy az AgroNapló is foglalkozott a témával.
Hogy mit gondolunk a termékvisszahívásokról? A Trade Magazin szemlézte az ÉVIK tanulmányát.
A Laboratorium.hu-n jelent meg először a termékvisszahívás...
...és az állatklónozás megítélését középpontba állító tanulmányok összefoglalója.
Elindult a Mikrokaland!
A WESSLING Hungary Kft. Parányi Plasztiktalány projektjéhez kapcsolódva indult el a laboratórium online kémiaversenye, a Laborkaland. Miután nemrég kiderült, hogy a Dunában köbméterenként akár 50 apró műanyagrészecske is lehet, a szervezők úgy döntöttek, az idei kérdéssort is erre a tematikára dolgozzák ki. Ki tud többet a műanyagokról? Még lehet jelentkezni a WESSLING online kémiaversenyére!
Az M2 diákoknak szóló műsorában foglalkozott a Laborkalanddal
A Laboratorium.hu-n megjelent cikk játékra buzdítja a középiskolásokat
Itt mindent megtudhat a Laborkalandról!
Mikroműanyagokkal lett tele a hazai sajtó
A Parányi Plasztiktalány projekt során a WESSLING Hungary Kft. megmérte a Duna és mellékfolyói mikroműanyag-koncentrációját. A dunai vizsgálatok eredményeit 2018 október 10-én jelentettük be a WESSLING Tudásközpontban rendezett projektzáró konferencián. A hírről beszámolt a legtöbb hazai sajtóorgánum a legnagyobb televízióktól, rádióktól és online hírportáloktól kezdve a neves szakmai és környezetvédelmi lapokig. Sajtószemle következik a teljesség igénye nélkül...
Az Infostart, illetve InfoRádió interjúja és beszámolója.
A Hír TV hiradójának riportja.
A TV2 Tények című műsorának riportja a 24. perctől.
A Kossuth Rádió interjúja Bordós Gábor és Szunyogh Gábor szervezőkkel.
Az Orinetpress hírügynökség cikke.
A Femina.hu elsőként számolt be a dunai mérésekről...
ahogy a Pénzcentrum.hu is.
Az eseményről hírt adott a legtöbb vidéki lap, így többek között a Borsod Online is.A Laboratorium.hu tudósítása
A Le Courrier de L'Europe Centrale cikke a WESSLING méréseiről
Az IBNA nemzetközi hírügynökség tudósítása
Az Euroactiv szlovák portál beszámolója
A Nők Lapja Café interjúja kollégánkkal
A Budapest Business Journal angol nyelvű beszámolója