Ugyanebből a cikkből az is kiderül, hogy az említett vegyületek az élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.
Mi a helyzet a szabályozással és a laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban?
Amint azt Vadasi Tamástól megtudtuk: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az élelmiszerekben és takarmányokban előforduló tropán alkaloidok témájában elfogadott egy szakvéleményt, amely szerint indokolt, hogy a tagállamok az élelmiszer-ipari vállalkozók aktív bevonásával nyomon kövessék a tropán alkaloidok élelmiszerekben való előfordulását, különösen a következőkben:
- Gabonafélék és gabonafélékből származó termékek (prioritási sorrendben)
- Hajdina, cirok, köles, kukorica és hajdina-, cirok-, köles- és kukoricaliszt
- Csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt gabonaalapú élelmiszerek
- Reggeli gabonapelyhek
- Malomipari termékek
- Emberi fogyasztásra szánt magvak
- Gluténmentes termékek
- Étrend-kiegészítők, teák és gyógynövényteák
- Hüvelyes zöldségek (hüvely nélkül), hüvelyesek és olajos magvak, valamint az ezekből származó termékek.
Vadasi Tamás hozzátette: fontos kitétel még, hogy a laboratóriumoknak a tropán alkaloidok közül az atropint és a szkopolamint mindenképpen meg kell tudniuk határozni. Erre a két vegyületre az EFSA szigorú határértéketis megállapított: a csecsemők és a kisgyermekek számára készült bizonyos kölest, cirkot és hajdinát, valamint az ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek esetében ez az arány 1 μg/kg. 2022. szeptember 1-től kukoricára, hajdinára, kölesre, gyógynövényforrázatok alapjául szolgáló szárítmányokra is szigorú határértéket határozott meg az Európai Bizottság vonatkozó rendelete.
Az Európai Bizottság rendelete többek között a kukoricára vonatkozóan is szigorú határértéket határozott meg az atropin és a szkopolamin vonatkozásában
A nyár végén a nemzetközi szinten is piacvezető Eurofins-csoporthoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. élelmiszervizsgáló laboratóriumában mindkét vegyületet vizsgálják, mégpedig rendkívül komoly, kromatográfiás és tömegspektrometriás módszerekkel.
Mind a termelőknek, mind pedig az élelmiszeripari vállalatoknak, forgalmazóknak érdemes tehát kifejezetten figyelni a tropán alkaloidok jelenlétére termékeikben, és fontos elvégezni azok rendszeres laboratóriumi vizsgálatát is.
Kapcsolat:
Eurofins WESSLING Hungary Kft.
1045 Budapest, Anonymus utca 6.
E-mail: food@wessling.hu
Tel.: +36-1-872-3622
Mintaátvételi információk:
Helyszín: 1045 Budapest, Anonymus utca 6., B épület, élelmiszer-mintaátvétel
Időpont: munkanapokon 8:00-tól 17:00-ig
Peszticid/mikrobiológiai vizsgálat esetén 14:00-ig