JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
hu >> Hirek >> Evente_tobb_mint_egymillio_vizsgalat_az_elelmiszerbiztonsagert

Évente több, mint egymillió vizsgálat az élelmiszer-biztonságért

Sidebar Image

A hatósági ellenőrzések és a magánlaboratóriumi vizsgálatok nélkül ma már elképzelhetetlen, hogy minden szereplő megfeleljen az élelmiszerekkel szemben támasztott egyre sokasodó elvárásoknak – hangzott el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a legnagyobb hazai élelmiszervizsgáló laboratórium, az Eurofins Food and Feed Testing Hungary által szervezett kétnapos Hungalimentaria Konferencia és Kiállításon. Magyarország legfontosabb élelmiszerbiztonsági rendezvényén az idén is górcső alá vették az ágazat legfontosabb kihívásait és eredményeit.

Nemcsak az élelmiszer-biztonságot, hanem a hazai gazdaságot is nagy kihívás elé állítja a ragadós száj- és körömfájás járvány, amelynek kezelése során nagy szükség van gyorsan reagáló hatósági és magánlaboratóriumokra egyaránt, hogy az ellátást, a termékek piacát biztosítani tudjuk – mondta el Tóthné Lippai Edit, a Nébih elnökhelyettese a 2025. április 2-án és 3-án az Aquaworld Resort Budapest Hotel rendezvényközpontjában, Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével megrendezett jubileumi, az idén 30 éves Hungalimentaria konferencián.

A klímaváltozás okozta új kihívások kapcsán Tóthné Lippai Edit felhívta a figyelmet a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma betegségre, illetve az aflatoxinokra, kiemelve, hogy a mikotoxinos kukoricát sikerült a bioüzemanyag-előállítás irányába terelni, és elérni, hogy a megtermelt kukorica negyedét kitevő, takarmány célra sem alkalmas tételek kikerüljenek az élelmiszerláncból.

Dr. Nagy Attila, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóságának igazgatója kiemelte, hogy 2024-ben a hivatal szakemberei 87514 mintából 263750 vizsgálatot végeztek, amelyek eredményeiről rendszeresen tájékoztatták a szélesebb közvéleményt is. Az átfogó kommunikáció eredményeként a lakosság ma már sokkal megértőbben, pozitívabban fogadja többek között az önkéntes termékvisszahívások híreit, ez utóbbiak egyre kevésbé vetnek rossz fényt a gyártókra, forgalmazókra.

Az élelmiszer-biztonság szempontjából kiemelten fontos európai kihívásnak nevezte a mézhamisítást, amellyel külön EU-s munkacsoport foglalkozik, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok vizsgálatát, az ásványianyag-eredetű (MOSH-MOAH) szennyeződéseket és a mikroműanyagok jelenlétét az élelmiszerekben, az örök életűnek is nevezett PFA-vegyületek problémáját, illetve a különböző adalékanyagok megfelelő kezelését. Az önellenőrzésre épülő európai élelmiszerbiztonsági rendszer működéséből fakadóan a hatósági ellenőrző vizsgálatoknál jóval magasabb az a vizsgálati szám, amelyet a hazai élelmiszerlaborok végeznek el a piaci szereplők számára, az Eurofins Food and Feed Testing Hungary gyulai és budapesti laboratóriumaiban például évente 800-900 ezret – mondta el Dr. Ábrahám Csaba, az Eurofins Food and Feed Testing ügyvezetője.

A magánlaboratóriumok esetében a hitelességet és a magas minőségű munkát az akkreditációk, a körvizsgálatok, a jártasság, a vállalati KPI-ok, illetve a regionális kompetenciaközpontok garantálják (ilyen például a gyulai élelmiszerlabor az allergének vizsgálatának területén). Igaz ez olyan hatalmas, az élet szinte minden területén vizsgálatokat végző laboratóriumhálózatokra is, mint az Eurofins, amely globálisan 63 ezer embert foglalkoztat, évente 450 millió vizsgálatot végez el több, mint 200 ezer analitikai módszerrel.

Gazdag programmal várta a résztvevőket a 30. Hungalimentaria is: a kétnapos rendezvényen 64 előadáson, plenáris ülés keretében, illetve 11 szekcióban (élelmiszer- és takarmányanalitika, élelmiszer- és takarmánybiztonság, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok, élelmiszeripari digitalizáció, élelmiszerjog és minőségirányítás, élelmiszertechnológia és innováció, mikotoxinok, mikrobiológia, táplálkozástudomány) tárgyalták a hazai élelmiszeripar legfontosabb kérdéseit gyártói, törvényhozói, hatósági és laboratóriumi nézőpontból egyaránt, betekintést adva tudományos és kutatási projektek eredményeibe is.

A legfontosabb hazai egyetemek, kutatóintézetek, laboratóriumok és vezető élelmiszeripai vállalatok képviselői górcső alá vették a magyar élelmiszeripar aktuális és jövőbeni kihívásait, az élelmiszerbiztonsági kultúra megerősítését, az európai élelmiszerszabályozás várható változásait, az élelmiszeripari digitalizáció és a digitális transzparencia lehetőségeit az élelmiszeriparban, az élelmiszerekre vonatkozó jelölési előírásokat, szó lesz a hatósági ellenőrzések tapasztalatairól laboros szemmel, a „mentes” fogyasztóról, az érzékszervi vizsgálatok alkalmazásáról, az EPR-szabályozásról, az allergének és az aromák jelöléséről, az ionkromatográfia szerepéről az élelmiszeranalitikában, a gabonák rövid láncú szénhidrát összetételének vizsgálatára alkalmas módszertan fejlesztésekről, ásványolaj-eredetű szénhidrogén szennyezőkről az élelmiszerekben (MOSH, MOAH), a Kárpát-medencében őshonos, génbankban őrzött gyümölcs- és zöldségfajták beltartalmi vizsgálatáról, az ivóvízellátó rendszerekből származó baktériumtörzsek antibiotikum-rezisztenciájának vizsgálatáról, fertőtlenítőszerek baktericid és fungicid vizsgálatáról.

 A konferencia témái közül nem maradtak ki az élelmiszerek mikrobiológiájával kapcsolatos jogszabályok legutóbbi módosítások, a per- és polifluorozott alkil vegyületek (PFAS) vizsgálati módszerei, az élelmiszer-biztonság a gyógynövény ágazatban, a gluténanalitika lehetőségei, az élelmiszer-allergének, a gombamérgezési események hatósági tapasztalatai, a magyar fogyasztók mikotoxin-kitettsége, a mikotoxinok szerepe a kukorica fajtaminősítésében, az Aflatoxin M1 körvizsgálat tapasztalatai, illetve mintavétel rejtelmei, a bioélelmiszerekben található növényvédőszer-maradványok ellentmondásos megítélése, a biosecurity legújabb kihívásai, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok előírásainak változásai. Több angol nyelvű előadásra is sor került, amelyek során megtudhattuk többek között, hogy miért kerülik a muszlimok a sertéshúst, illetve, hogy miért jelent új korszakot az élelmiszer-biztonságban a kiterjesztett diagnosztika.

Az előadások mellett a kiállítótermekben is sok szeretettel várták az érdeklődőket az Amsa Higiénia Kft., Bentley Labor Kft., bioMérieux Hungária Kft., Eurofins Food and Feed Testing Hungary (Budapest és Gyula), Eurofins Vetcontrol Kft., Experta Kft., Labsystem Kft., Merck Life Science Kft., Sartorius Hungária Kft., Seacon Europe Kft., Simkon Kft., Thomasker Kft., TS Labor Kft., Unicam Magyarország Kft., VWR International Kft. képviselői.

További információk (hírek, előadások) a rendezvény honlapján: Hungalimentaria 2025.