Allergének

Élelmiszer allergének és jelölésük
Az élelmiszer allergének és élelmiszer intoleranciák az érintetteknél az adott élelmiszer alkotórészek fogyasztásakor túlérzékenységi reakciókhoz és panaszokhoz vezethetnek. Ezek gyakorisága az iparosodott országokban, gyermekeknél 4-8%, míg felnőtteknél mintegy 1 %.
A panaszok elkerülhetők a fogyasztóknak az élelmiszerkben található szennyeződések, adalék- és beltartalmi anyagokró szóló tájékoztatásával.
Az élelmiszerek jelölését a hazai jogrendben irányadó 2003/89/EG EU-irányelv szabályozza. Ez 2005. 11. 25-től kötelezően előírja az allergének megjelölését a III. melléklet szerint. A termékek keresztkontamináció útján történő allergén szennyeződése ugyan nincs a rendeletbe foglalva, de az általános termékfelelősség keretein belül ezt is figyelembe kell venni.
Az EU allergén-toplistája (a 2003/89/EG EU-irányelv III. melléklete szerint):
Gliadin/glutén tartalmú gabonák, rákfélék, tojás, halak földimogyoró, szójabab, tej- és tejtermékek, laktózt is belértve, diófélék (mogyoró, dió, pekándió, paradió, kesudió, makadámia dió, Queensland-dió, mandula, pisztácia, szezám, zeller, mustár és az ál-allergén szulfit.
Az irányelvet módosító 2006/142/EC sz. rendelet értelmében 2008. december 23. óta a "lupin és lupintermékeket", ill. a "puhatestűeket és puhatestűekből származó termékeket" tartalmazó árukat is jelölni kell.
Mi az Aller-Gene©?
- Vizsgálati program, mely az EU allergén toplistája alapján az allergénekre és összeférhetetlenségekre irányul
- TÖBB, MINT ANALITIKA: Teljeskörű tanácsadás, rizikófelmérés, forgalomba hozhatósági tanácsadás szakértőink segítségével, tanácsadás a vizsgálatok összeállításához
- International Food Standard (IFS) és Aller-Gene©: Segítünk Önnek a termelésében az allergén összetevők, valamint a lehetséges keresztkontaminációk rizikófelmérésében és nyomonkövethetőségében. Kérje válaszunkat a jogszabályi változások alapján kidolgozott 13 kérdésünkre, melyet élelmiszerjogi szakembereink az Ön részére állítottak össze.
Az Eurofins e területen nemzetközoleg elismert, vezető tudósokat alkalmaz, akik a módszerek szabványosítását végző nemzeti és nemzetközi szervezetekkel, tudományos tanácsadókkal működnek együtt.
Az Eurofins testvérlaborjai által végzett módszerek az ISO 17025 szerint akkreditáltak és így a legmagasabb minőségi színvonalat biztosítják. A mi csapatunk rendszeresen és sikeresen vesz részt a területet érintő körvizsgálatokon.