Molekuláris biológia, immunológia

A molekuláris biológiai és immunológiai módszerek egyre nagyobb szerepet kapnak mind az élelmiszer, mind a takarmány analitikában. A legmodernebb módszerek alkalmazásával az Eurofins számtalan mátrixot képes analizálni, köztük jónéhány igen bonyolultnak tartottat is.
A molekuláris biológiai és/vagy immunológiai módszerek alkalmazása jelenleg leginkább az allergének meghatározására irányul, amelyek a 2003/89/EC módosító rendeletben (rendelet az allergének megjelöléséről) vannak felsorolva:
- Gabonák gliadin/glutén tartalommal
- Hal és héjas állatok
- Tojás
- Szója
- Tej és tejtermékek, laktóz
- Mogyorók, földimogyoró
- Szezám
- Zeller
- Mustár
- Pszeudo-allergén szulfit
A 2003/89/EC módosító rendeletet módosító 2006/142/EC rendelet szerint 2007. december 23. óta azokat a termékeket is meg kell jelölni, amelyekj "lupint és lupinkészítményeket" vagy "puhatestűket és puhatestűből származó termékeket" is tartalmaznak. Ezek a módszerek többnyire az ELISA-ra (Enzym Liked Immuno Sorbent Assay) alapulnak, ahol egy antitest ismeri fel a keresett struktúrát (pl. egy fehérjét).
A molkuláris biológiai módszerek (DNS-alapú módszerek) a szervezetek örökítőanyagának részeit mutatják ki. Ezeket a következőkre használják:
- GMO (genetically modified organism) kimutatása
- Állat és növényfajták meghatározása
Az Eurofins e területen nemzetközoleg elismert, vezető tudósokat alkalmaz, akik a módszerek szabványosítását végző nemzeti és nemzetközi szervezetekkel, tudományos tanácsadókkal működnek együtt.
Az Eurofins testvérlaborjai által végzett módszerek az ISO 17025 szerint akkreditáltak és így a legmagasabb minőségi színvonalat biztosítják. Munkatársaink rendszeresen és sikeresen vesznek részt a területet érintő körvizsgálatokon.